Történelemportál

Cikkek a horthy miklós aktában

A Horthy Miklós nevével fémjelzett korszakról alkotott kép ma is olyan sötét és leegyszerűsítő, mint amilyet a pártállami rendszerben politikai utasításra kialakítottak róla. Tendenciózusság, tájékozatlanság és a „Horthy-fasizmus” – interjú Kosaras Péter Ákossal, a Horthy Miklós Társaság elnökével.

Tudnunk kell helyesen megítélni a múltat, és értékelni kell hős elődeinket. „Éppen ezért a vitézi rend a magyar társadalom régi adósságát kívánja leróni: szándékunkban áll egy budapesti közterületi szobor felállítása, amely Horthy Miklós kormányzó emléke előtt tiszteleg majd.”

A 92 éves, Londonban élő gróf Edelsheim-Gyulai Ilonával legutóbbi hazalátogatása alkalmával beszélgetett a Magyar Hírlap munkatársa a meghiúsult kiugrásról, a háború viszontagságos napjairól és az 1956-os forradalomról, amely az utolsó fejezet lett Horthy Miklós életében is.

Április 22-én a nagykárolyi Károlyi család két tagjának hamvait helyezik el a nemesi família ősi kriptájában, a kaplonyi monostor alatt. Egyikük, Károlyi Mária Consuelo Horthy Miklós kormányzó fiatalabb fiának felesége volt.

Horthy Miklós hosszú utat járt be az Adriától az Országház térig. 1919. november 16-án a Budapestre fővezérként bevonuló Horthyt hatalmas ünneplő tömeg fogadta, világossá téve, hogy a közvélemény nagy része tőle várja az ország sorsának jobbra fordítását. A kormányzóválasztásra 1920. március 1-jén került sor, azonban a Nemzetgyűlés küldöttségének legnagyobb megdöbbenésére Horthy először nem fogadta el a felajánlott államfői címet.

Kosaras Péter Ákos történész személyében új elnököt választott a Horthy Miklós Társaság decemberben, Székely Lászlót váltva a tisztségben. A Horthy Miklós Társaságnak jelenleg mintegy 300 tagja van, elődjét 1994-ben alapították.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!