Történelemportál

A szlovák zászlóról

Rovatok: Jegyzet

Vancouver 2010, téli olimpia. Megvertük az oroszokat jégkorongban. A nézőtéren zászlókat lengetnek, fehér-kék-pirosakat, illetve fehér-kék-pirosakat egy kettőskereszttel: az orosz zászlót meg a miénket. Ladislav Szalay jegyzete.

hirdetés

hirdetés

Zászlónk változott néhányszor mai formájának kialakulásáig. 1848 márciusában Liptószentmiklóson összeült három szlovák evangélikus — akik meg voltak győződve arról, hogy az összes szlovákot képviselik — az ún. liptószentmiklósi petíció megfogalmazásához. A szerzők a VIII. pontban követelik, hogy „a szlovák nemzet kinyilváníthassa nemzetiségét saját nemzeti színeivel és zászlóival, korlátozás nélkül. A piros-fehér zászló a szlovák zászló, a piros-fehér-zöld zászló a magyar zászló, a piros-fehér-zöld a magyar címerrel pedig az ország zászlaja legyen.” A fent említett evangélikusok, akik a bibliai cseh nyelven nevelkedtek, természetesnek tartották, hogy a szlovákok a csehek (Bohémia) nemzeti színeit vegyék át.

Bohémia zászlaja

Bohémia zászlaja

Két hónnappal később Jozef Miloslav Hurban (a követelések egyik aláírója) délre utazott, a szerbekhez. A szerbek „legények a gáton — írja feleségének –, azok már fegyverrel harcolnak a magyarok ellen.” A magyarországi szerbek az orosz cár hathatós pénzügyi segítségével szervezték meg felkelésüket, és Belgrádban Hurban is kapott valamit, amire nagyon nagy szüksége volt — pénzt. Legalább 10 000 aranyat vitt haza, hogy a Szlovák Nemzeti Tanácsnak legyen miből elkezdenie a harcot. Azonban a pénzen kívül hozott magával Hurban még valamit: egy zászlót. A Szlovák Nemzeti Tanács új zászlaja a szerb zászló lett, a piros-kék-fehér. Az eredeti példány még ma is megtalálható a szlovák parlamentben.

Szerbia zászlaja (a címeres változat mellett ez is hivatalos)

Szerbia zászlaja (a címeres változat mellett ez is hivatalos)

A magyar forradalmat Ferenc József nem tudta leverni, ezért segítséget kért I. Miklós cártól. Az oroszok természetesen hozták magukkal a saját fehér-kék-piros zászlójukat, és hirtelen, magyarázat nélkül, a szlovák vezetők is átvették ezeket a színeket, a győztesek színeit.

az orosz zászló

az orosz zászló

A fehér-kék-piros zászló hivatalos szlovák zászlóként kibírta az első köztársaságot és az első “független” szlovák államot is, viszont a kommunista hatalomátvétel után egy időre eltűnt, használata bűncselekménynek minősült, hisz akkor éppen az egységes Csehszlovákiát építettük.

Szlovákia zászlaja

Szlovákia zászlaja

A bársonyos forradalom után a lelkes nemzetiek újra előhúzták a már ismert jelképet, csakhogy abban az időben omlott össze a Szovjetunió, létrejött az Orosz Föderáció és az is feltűzte saját zászlaját — a régi fehér-kék-pirosat. Az oroszok átvették a mi nemzeti színeinket? Nem, mi vettük át az övéket, és ezért a zászlónkba beillesztettük a kettőskeresztet, amelyről bűnnek számít azt mondani, hogy ugyanaz a kereszt található a magyar címerben is. 160 év alatt ez már a negyedik zászlónk.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!