Történelemportál

Balsorsú műemlékek: jelöltek Miskolcról és Pinnyéről

Rovatok: Műemlék

Öt védett vagy éppen védtelen, de mindenképpen megmentésre váró épített emlék: a 6-i bál közönsége nem lesz könnyű helyzetben, hogy melyiknek dobjon mentőövet. Egy miskolci faportál és egy korábban ellopott pinnyei Madonna szobor is a bálozók jóindulatára vár — írja a műemlékem.hu.

Öt jelöltet javasolt a zsűri a báli közönség előtt való megmérettetésre. Az abaújvári templom freskójáról már beszámoltunk, és ismertettük a kőszegi kápolna, valamint a dobri présház szomorú történetét is.

a miskolci Sajó Cipőbolt

Következzen most a miskolci jelölt, a Széchenyi utca 82. alatti Sajó Cipőbolt. Az épület építtetője Wahl Józsefné, született Cziner Jolán Johanna, építési engedélyét 1899. május 5-én kapta meg. A felvett jegyzőkönyv szerint az új építésű földszintes épület két műhelyt, egy raktárt, egy előszobát, három lakószobát, egy konyhát és egy éléskamrát tartalmazott az utcafrontot elfoglaló üzlethelyiségen kívül. Az épületet a miskolci zsidóság által gyakran foglalkoztatott Korach Miksa műépítész tervezte és építette.

Benne az építtetők szándéka szerint az 1875-ben alapított Wahl Testvérek bútorkereskedése üzemelt volna, ám még talán az építés évében eladták azt. A vásárló Stamberger Bernát könyvkereskedő és nyomdász, kinek nyomdája és kötészete részben az épület pincéjében üzemelt, itt állították elő a többi között a Borsod-Miskolczi Hírlapot is. A Stamberger-féle nyomda és könyvkereskedés a második világháborúig működött az épületben, 1945 után – ismeretlen időpontban – a Sajó Cipőbolt költözött falai közé, mely a legutóbbi időkig itt üzemelt. A hazai portálépítészet kiemelkedő mívességű alkotása mára rendkívül leromlott állapotot mutat.

Nincs jobb helyzetben a pinnyei jelölt sem: a szobor, amely annyira balsorsú, hogy még a műemlékké nyilvánítása is meghiúsult.

a pinnyei MadonnaA szobrot 1918-ban állíttatták a Sopron közelében fekvő Pinnye község határában egy dűlőút mentén. Kovácsoltvas kerítéssel körbevett 2,5×2,5 méteres területen egy négyzet alaprajzú talapzaton, kőoszlop tetején áll a Madonna, karján a kis Jézussal, fején koronával. A teljes szobor magassága csaknem 6 méter. 2004-ben külső kezdeményezésre megindult műemléki védése, ám ez nem fejeződhetett be, mert az év őszén a szobor — feltehetőleg bűncselekmény következtében — eltűnt a helyéről. A rendőrségi nyomozás eredményeképpen egy kőrestaurátor műhelyébe került, jelenleg is ott található; szétszedve, darabokban várja sorsa jobbra fordulását. Állapota kielégítő, kisebb tisztítás és konzerválás után felállítható.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!