Történelemportál

Egyéves a Trianoni Szemle

Rovatok: Hírek

December 28-án, hétfőn késő délután Budapesten ünnepelte egyéves születésnapját a Trianoni Szemle című történelmi folyóirat. A negyedévente megjelenő magazin létrehozását Fábián Gyula, a szerkesztőbizottság elnöke azzal indokolta, hogy „Trianon tiltott téma volt a történelemoktatásban, de az országcsonkító diktátumhoz vezető út mindmáig feldolgozatlan, tisztázatlan, emellett erről valótlanságok sorozata jelent meg az utóbbi időben”. Hangsúlyozta: a munkatársak küldetést teljesítenek azzal, hogy vállalják ennek a témának a tudományos szintű feldolgozását.

Szidiropulosz ArchimédeszSzidiropulosz Archimédesz elmondta: a lap semmilyen állami támogatást nem kap, korábbi pályázataikat elutasították az illetékes szervek, így csak az olvasói előfizetések, vásárlások tarthatják fenn a lapot. Elmondta: az előfizetők 90 százaléka vidéki, 10 százaléka budapesti. Beszámolt arról is, hogy a lap indulása óta rengeteg pozitív visszajelzést kapott, de előfordultak különféle támadások is. Példaként említette a szabadkőműves Márton László írását, amely az Élet és Irodalom című lapban jelent meg szeptember 11-én. A rágalmazó iromány azzal támadja a Trianoni Szemlét, hogy megkérdőjelezi Fejtő Ferenc egyik nyilatkozatát, amelyben saját kutatásai alapján azt mondta: Trianont egy szabadkőműves klikk idézte elő. Márton Lászlóra utalva hozzátette: ez az állítás elhangzott, aki ezt megkérdőjelezi, az hazudik.

Raffay Ernő történész, a szerkesztőbizottság tagja elmondta: a magazin az új típusú, magyar szemléletű történetírást helyezi előtérbe. Kifejtette azt is, hogy a lapban egyre több fiatal, tehetséges történész publikál, őket továbbra is szeretnék minél több munkába bevonni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!