Történelemportál

A nagy sepsiszentgyörgyi múzeumálom

Rovatok: Hagyomány

Százesztendős fennállásának talán legjobb évét zárta a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. Az év kiemelkedő szakmai eredménye egyértelműen az Apor-kódex restaurálásának befejezése és kiállítása, amivel — még ha túlzásnak is hangzik — egy 130 éves álom vált valóra. A nagy értékű kódex megújult, rangos nemzetközi kiállítás megcsodált eleme volt, az intézmény visszakapja, és bemutathatja a róla készült nemesmásolatot.

Az év végi pénzügyi mérleg Vargha Mihály igazgatónak is meglepő eredménnyel szolgált: a gazdasági válság ellenére nőtt a látogatottság. A korábbinál jobb külső kommunikáció mellett az intézményvezető abban látja az örvendetes fejlődés — 20 százalékos érdeklődésnövekedés, a múzeum egységeiben eddig mért 35 ezres látogatottság 42 ezerre nőtt — okát, hogy 2009-ben több olyan rendezvényt is szerveztek, amely nem csak a megszokott törzsközönséget vonzotta. Ilyen volt a katolikus egyház centenáriuma alkalmából rendezett fotókiállítás, amely a gyulafehérvári székesegyházat mutatta be.

Székely Nemzeti Múzeum

A vallásos tárgyú kiállítások sorába tartozik a Köpönyeges Mária című is, ez az erdélyi, freskókon látható Mária-ábrázolásokat tartalmazta. A múzeumpedagógiai foglalkozások nemcsak a gyermekeket, de a felnőtteket is behozták, a december közepén nyílt Selma Lagerlöff-tárlatot is a gyermekek éltetik. A múzeumban szervezett karácsonyi vásár ugyanakkor azt igazolta, hogy nemcsak klasszikus kiállításokban érdemes gondolkodni, hanem olyan, civil rétegeket megmozgató rendezvényekben is, amelyek nem kapcsolódnak kifejezetten a megszokott múzeumi élethez.

Ráncfelvarrás helyett megfiatalodás

A Székely Nemzeti Múzeum igazi jövőjét azonban csak a teljes rehabilitáció képes biztosítani. Az épület már bőven rászolgált erre, hiszen százéves léte alatt csak különböző „mélységű”, állagmegóvó, részleges felújításon esett át. Ezt a célt szolgálja az a pályázat, amely a regionális operatív programok keretében pozitív elbírálásban részesült.

Mire azonban kifizetésre került volna a megnyert 4,5 millió euró, elfogyott a pénz. Az önmagában is érthetetlen fordulat azért is érkezett hidegzuhanyként, mivel valóban halaszthatatlan műveleteket odázott el. Jó hír azonban, hogy a pályázat érvényes marad, s amint újra „feltöltik” a kasszát, a sepsiszentgyörgyi intézményre is sor kerül — talán már 2010-ben.

A tekintélyesnek tűnő összeg azonban korántsem kizárólag infrastrukturális beruházásokat céloz, hanem egy olyan komplex élményegyüttes megteremtését, amilyet joggal vár el a 21. századi múzeumlátogató. Ez természetesen elsősorban kifogástalan épületállagot, korszerű információs eszközöket, többnyelvű feliratozást és idegenvezetést jelent, de megfelelő komfortkörülményeket is: kávézót, pihenőt, ajándéktárgyüzletet.

Székely Nemzeti Múzeum

A történetnek azonban még rengeteg árnyalata van. A Kós Károly tervezte épületben ma a látogató nem mehet fel a toronyba, ott ugyanis raktár van. Márpedig a torony erdélyi építészeti különlegesség, és Kós Károly minden bizonnyal azért tervezte, hogy onnan lehessen körülnézni.

A nagy polihisztor vitráliumot is tervezett, mozaikcímert, kovácsoltvas korlátot — önmagukban turisztikai látványosságnak számító épületdíszítéseket –, amelyek kivitelezése ugyancsak a pályázat kifizetésének függvénye. Vargha Mihály persze a végtelenségig sorolja a megálmodott és megpályázott fejlesztéseket, közöttük a fiatalok által igényelt eszköztár kialakítását, hiszen ki hallott már olyat, hogy egy múzeumban nincs érintőképernyő vagy audiovizuális terem, ahol napi nyolc órán át „ketyeg” az aktuális dokumentumfilm.

Nyitott ajtók, megnyíló terek

A múzeumfunkciók kiszélesítése természetesen nagyobb méretű belső átépítéseket is feltételez a már említett kávézó létesítése okán is. De a kiállító terek kialakítása is bizonyos hangsúlymódosításokkal jár. A tervek szerint a terek növelése elsősorban a főépületben lévő irodahelyiségek felszámolása, elköltöztetése révén valósul meg. A jelszó: minden ajtó mögött valamilyen látnivalónak, megvásárolnivalónak kell kínálnia magát. A régészek jelenlegi alagsori terébe például látványtárat terveznek, megfelelő biztonságtechnikai berendezésekkel felszerelt látogatható raktárat.

A remek adottságai ellenére jelenleg kihasználatlan múzeumudvarban egy amfiteátrum kap majd helyet, amely szabadtéri koncerteknek, hagyományőrző előadásoknak, különböző bemutatóknak biztosít nyári helyszínt. Játszótér létesítése is szerepel a tervek között, abból a felismerésből fakadóan, hogy sok esetben éppen egy ilyen létesítmény hiánya egy családi múzeumlátogatás legfőbb akadálya. Szobrok sorakoznak majd, múltról, a város, az intézmény jelentős személyiségeiről „mesélő” plasztikák. Télen-nyáron látogathatóvá válik a ma még egyszezonos Csíki-ház. És persze nem feledkeznek meg az olyan prózai, de nélkülözhetetlen létesítményekről sem, mint a kulturált illemhelyek. Olyan körülményegyüttes kialakítása a cél, amely vonzó rendezvényhelyszínné varázsolja a múzeum udvarát.

A modern művészetek erdélyi otthona

A területnövelés azonban elengedhetetlen eleme a látványos fejlesztéseknek, tekintve, hogy belterjes fejlődésnek óhatatlanul megvannak a maga határai. Egy szomszédos, 40 áras terület kínálja magát, amelyről valamennyi érintett, és az intézményfenntartó is úgy gondolja, hogy annak a múzeumhoz kell tartoznia. Ez a befektetés persze a hosszabb távú tervezés része, és nem kizárólag múzeumi célokat szolgálna, hanem a városmarketing szempontjából is fontos lenne.

Székely Nemzeti MúzeumMa ugyanis egy Sepsiszentgyörgyre látogató turistacsoport számára a múzeum „kötelező” célpont, utána viszont többnyire mennek is tovább. A megvásárolandó területen létesítendő vendéglő azonban máris lehetőséget biztosít a turisták szentgyörgyi tartózkodásának meghosszabbítására, tartja a múzeum igazgatója. Mellette állandósítani lehet egy jó minőségű portékát és múzeumi kiadványokat kínáló kézművesvásárt is.

Ezen a területen szeretnék felépíteni az első erdélyi modern művészetek képtárát is, ahol méltó otthonra lelne például Baász Imre hagyatéka, vagy a performanszok. Ezeknek a művészeteknek gyönyörű hagyományuk van Háromszéken, de máig nincs otthonuk, pedig annó odavonzották a fél világot.

A jó öreg Székely Nemzeti Múzeum, a modern művészetek otthona és átjárható, közkertszerű szabadidőközpont: egymást erősítő, egész napos programot adó helyszínegyüttes — a nagy szentgyörgyi múzeumálom.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!