Történelemportál

Nem a romantikát keresik Sisi rajongói

Rovatok: Hagyomány

Bár a Sisi Baráti Kör nevet viseli az egyesület, a tagok mégis inkább Erzsébet királyné életét igyekeznek megismerni. A romantikus cukormáz sem képes elrejteni a nagyformátumú magyar királynét — írja a műemlékem.hu.

Erzsébet királyné

„Novemberben, Erzsébet nap alkalmából immár hagyományosan a gödöllői Erzsébet parkban emlékezünk a királynéra, majd a királyi kastélyban szervezünk programot” — mondta el a műemlékem.hu-nak a Sisi Baráti Kör titkára. Szabó Margit — aki alapítója a civil szervezetnek — hozzátette: az 1994-től tevékenykedő baráti kör a nemzetközi kapcsolatok miatt vette fel a Sisi nevet, ám nem túlzottan kedvelik a romantikus pátoszt, ami kialakult. „Erzsébet királyné a magyar történelem nagy alakja, ráadásul a Kiegyezésben játszott szerepével alapvetően formálta a XIX. századot is” — véli Szabó Margit.

Így a baráti kör tagjainak a célja, hogy minél több epizódot ismerjenek meg Erzsébet életéből. A felvételnek a tudásvágyon kívül más feltétele nincsen, a jelentkezőknek nem kell történelmi tudásukról számot adniuk — a tudás úgyis megjön a közös programok, előadások, kirándulások során.

„Sok emlékhely van Magyarországon, amely Erzsébet királynéhoz köthető” — jelentette ki a civil szervezet titkára. Legfontosabb persze a Gödöllői Királyi Kastély, azonban ilyen a budai vár is, amelyet Erzsébet kérésre bővítettek mai formájára. Fontos a koronázásnak helyet adó Mátyás templom, a Sikló, amelyet ugyancsak kedvelt a királyné, illetve a Magyar Tudományos Akadémia épülete is, hiszen itt alakult meg Erzsébet fővédnökségével a Magyar Vöröskereszt.

„Tulajdonképpen lehetetlen összeszámolni az országban a királynéval összefüggő emlékeket” — mondta Szabó Margit. „A Baráti Kör tizenöt éve működik, de a mai napig rendszeresen kap értesítéseket például Erzsébet emlékére ültetett fákról. Nemcsak megkeressük, regisztráljuk az emlékhelyeket, hanem óvjuk a régieket. Felújítjuk például az Erzsébet-fák jelöléseit. Új emlékhelyet is létesítettünk már, Gödöllőn a Szárító-pusztai részen, ahol a királyné sokszor megpihent hosszú erdei sétai közben. Itt gránitkövet állíttattunk.”

A Sisi Baráti Kör nem csak a királyné emlékét igyekszik kutatni. Tavaly Rudolf évet rendeztek és folyamatosan igyekeznek Mária Valéria emlékeit is felkeresni. Már csak azért is, mert a Budán született főhercegnő előbb tanulta meg kis barátnőitől és a gödöllői lovászfiúktól az ízes magyar népnyelvet, mint a németet elsajátította volna — 15 éves korában nyelvtanárt fogadtak mellé, hogy megtanítsa az udvarban használt kifejezésekre.

Ugyan a megemlékezésre a gödöllői Erzsébet szobornál, illetve a kastélyban már sor került, nem kell annak sem csalódnia, aki most keresné a városban a királyné emlékét. A hétvégén nyílt ugyanis meg a Gödöllői Királyi Kastélyban az a kiállítás, amelyen Erzsébet rekonstruált ruháit tekinthetik meg az érdeklődők.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!