Történelemportál

Iránytű minden műemlékhez

Rovatok: Műemlék

Letölthetővé váltak a GPS készülékekbe a magyarországi műemlékek pontos koordinátái. Így a kirándulók a műemlékem.hu páratlan adatbázisa segítségével megtalálhatják az eldugott, nehezen megközelíthető helyen lévő épített emlékeket is.

geocaching

11 ezer magyarországi műemlék pontos koordinátája vált letölthetővé a műemlékem.hu civil műemlékvédő portálon a műemlék keresése menüpont alatt. Az adatbázis böngészése során érdekesnek, felkeresendőnek ítélt épületek, szobrok adatait egyenként vagy kigyűjtve is térítésmentesen használhatja fel bárki regisztráció és bejelentkezés után.

Akár egy történelmi belvárosban a helyismeret hiánya miatt, akár egy természetjárás közepette szinte lehetetlen fellelni az összes olyan épületet, amely meghatározó emléke a magyar építészettörténetnek, történelemnek. A koordináták birtokában a turisták számára ismeretlen vagy nehezen megközelíthető műemlékek is könnyen felkereshetők — állítják a szervezők, akik remélik, hogy az adatok könnyebb hozzáférhetőségével olyan értékeket is sikerül megmutatni a kirándulóknak, amelyek eddig rejtve maradtak a szemük előtt. Nemcsak az országosan védett épületek koordinátáit találja meg az érdeklődő, hanem a helyi, önkormányzati védettségűek egy részét is, továbbá letölthető több mint hatezer, nem temetkezéshez kötődő kereszt pontos helye is.

A műemlékem.hu portál, civil mozgalom és játék 2008. júniusában indult el. A játék alapja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a műemlékem.hu rendelkezésére bocsátott hivatalos műemléki lista, célja, hogy a résztvevők minél több műemléket keressenek fel személyesen. A játékos ottjártakor GPS-szel beméri a helyzetét, majd a koordinátákat, egy szöveges tájékoztatót és legalább két fotót feltölt a honlapra. Az eltelt másfél év alatt több mint 36 ezer alkalommal kerestek fel az oldalon regisztráltak védett épületeket, ezáltal egyedülálló műemléki adatbázis jött létre.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!