Történelemportál

1956-os amatőr filmek és alkotóik az Örökmozgóban

Rovatok: Hagyomány

Az 1956-os forradalmat megörökítő, eddig ismeretlen amatőr filmfelvételek restaurált és felnagyított változatát mutatják be csütörtökön a fővárosi Örökmozgó Filmmúzeumban; a zongorával kísért vetítést követően a nézők beszélgethetnek a nyolcvanas éveiket taposó alkotókkal.

1956-os budapesti életkép

1956-os budapesti életkép

“A hat kisfilm mindegyike személyes és lírai dokumentálása a történteknek” – mondta Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa. Hozzátette: az amatőr felvételek érdekességét és báját az adja, hogy sokkal naivabban és bensőségesebben viszonyulnak tárgyukhoz, mint a profi filmesek által készített felvételek.

A Magyar Nemzeti Filmarchívumban a most restaurált hat filmtekercsen kívül nem tudnak egyéb, a forradalom alatt készült és fennmaradt amatőr mozgófilmfelvételről. A privátfilm-gyűjteményekből származó, 8 illetve 16 mm-es filmfelvételeket a filmarchívum munkatársai retusálták és egy speciális eljárással 35 mm-es filmszalagra másolták át. Kurutz Márton elmondta: elsősorban azért készítették el a 40 perces Az 1956-os forradalmat megörökítő amatőr filmfelvételek című alkotást, hogy az eredeti szalagoknál tartósabb hordozón örökítsék meg ezeket az egyedi felvételeket.

“Nagy bátorság kellett akkor a filmezéshez, csakúgy, mint a felvételek évtizedeken át történő megőrzéséhez” — vélekedett Kurutz Márton. Hozzátette, hogy a felvételek között igazi kuriózumok is találhatóak, az egyik például közvetlen közelről örökített meg egy Molotov-koktélos akciót. A csütörtöki premieren a forradalom képeit rögzített négy amatőr filmes fog részt venni, ők élményeiket, emlékeiket is megosztják a közönséggel. Egyelőre nem tudni, mikor és hol vetítik legközelebb az összeállítást.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!