Történelemportál

Három cég verseng a nagykárolyi kastély felújításáért

Rovatok: Műemlék

Folyamatban van a nagykárolyi kastély külső-belső felújítására kiírt liciten tett ajánlatok elbírálása. Titoktartási fogadalmát figyelembe véve Bekő Tamás városmenedzser a következőket mondhatta csak el: a pályázaton három vállalat vett részt, van köztük romániai is, külföldi is. Az első rostán mindhárman átmentek, s most következik az ajánlatok műszaki és gazdasági szakvéleményezése. Remélhetőleg a hónap végére eredményt hirdet az elbíráló bizottság.

Károlyi-kastély

A partiumi kisváros vezetése a Regionális Operatív Program keretében 5,4 millió eurós pályázatot nyert, amelyből az épületet és környékét rehabilitálnák, a beruházást két éven belül kell megvalósítani. Kovács Jenő polgármester korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, a kastélyban regionális kultúrközpontot szeretnének létesíteni, továbbá az épület egyik részében kastélymúzeumot alakítanának ki, amely betekintést engedne a látogatók számára a korabeli grófi hétköznapokba.

A Károlyi-kastély a 15–16. századi vár helyén épült Joseph Bitthauser tervei alapján 1794-ben, későbarokk stílusban. 1847-ben Ybl Miklós végzett benne átalakításokat, 1893–1896 között héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá építették át. Szélén 33 méter magas, 1888-ban épült romantikus stílusú víztorony áll. Jelenleg a műemlék épület lovagterme és előcsarnoka hétvégenként könyvbemutatóknak, kiállításoknak, komolyzenei koncerteknek ad otthont. A Károlyi-kastély bárki számára ingyenesen megtekinthető, mégis kevesen kíváncsiak rá.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!