Történelemportál

Cikkek a honvédség aktában

A magyar hadisírgondozás egyik legjelentősebb eseményét jelentette be dr. Töll László alezredes, a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály vezetője és helyettese, Maruzs Roland őrnagy július 13-án pénteken: azonosították a legendás hírű magyar rohamtüzértiszt, vitéz nemes Barankay József hamvait az ukrajnai Ivano-Frankivszk magyar–német hősi temetőben.

A Magyar Honvédségben 1939-ben az újonnan kialakult határok védelmére speciális hegyi zászlóaljakat hoztak létre. Az elit alakulatokra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Honvéd Hegyivadász Alapítvány emlékezik holnap délelőtt 11 órától a Budai Várban.

Megszentelt kereszt kerül az orosz Kologyesznoje második világháborús magyar katonatemetőjébe. A keresztet az áldozatok nyugvóhelyére a Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány zarándokcsoportja viszi, amely hétfőn indult útnak.

Kolozsvár közelében a magyar katonák 1944. szeptember-októberében hetekig tartóztatták fel a szovjet hadsereget, míg végül leterítette őket a túlerő. Ezt a mozzanatot azonban mostanáig még a történelemkönyvek is elhallgatták.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!