Történelemportál

Fotókiállítás a rendszerváltásokról

Rovatok: Kiállítás

Csütörtöktől Kelet- és Közép-Európa rendszerváltásai címmel látható fotókiállítás a Petőfi Csarnokban; Horváth Ernő egykori szabadúszó fotós felvételei személyes, emberközeli pillanatokon keresztül mutatják be az 1989 és 1991 közötti időszak összes fontosabb politikai eseményét.

Egy Horváth Ernő által készített felvétel az 1988. március 15-i budapesti megemlékezésről

Egy Horváth Ernő által készített felvétel az 1988. március 15-i budapesti megemlékezésről

A kiállításon összesen húsz A1 méretűre kinagyított fénykép, valamint plazmamonitorokon további 145 fotó látható. Horváth Ernő képei bejárták már Kelet-Európa fővárosait, az elmúlt hónapban például a Tallini Magyar Intézetben mutatta be képeit – mondta el Riethmüller János, a tárlat szervezője, akihez ez utóbbi kiállítás híre jutott el. Horváth Ernőnek Magyarországon több mint tíz éve volt legutóbb tárlata.

“Horváth Ernő szinte mindegyik rendszerváltó eseményen ott volt, és fényképezett. Vannak képei Nagy Imre és mártírtársainak újratemetéséről, a berlini fal lebontásáról, a jugoszláv háborúról, a moszkvai puccsról, a romániai forradalomról, vagy éppen a bős-nagymarosi vízlépcső elleni tüntetésről” – mutatott rá Riethmüller János, aki Horváth Ernő képeinek személyességét, emberközeliségét, valamint a fotók megrázó őszinteségét emelte ki.

“Ez a kiállítás csak a jéghegy csúcsának a csúcsa” – hangsúlyozta Horváth Ernő, aki felidézte, annak idején saját költségére, megjelenési lehetőség nélkül, “csak az eseményért magáért” kezdett el fényképezni. Horváth Ernő elmondta: ma már csak alkalomszerűen fotózik, de büszke arra, hogy igen jelentős képi anyag van a birtokában az 1989-1991 közötti időkről. “A legextrémebb helyzetbe a szarajevói repülőtéren kerültem, ahol a közelemben süvített el egy golyó. Tudom, azon a golyón az én nevem volt, de szerencsére megúsztam” – mesélte.

Riethmüller János tájékoztatása szerint a Budapesten, Berlinben, Temesváron, Moszkvában, és Jugoszláviában készült képeket felajánlják a hazai kulturális és oktatási intézményeknek, hogy rendezzenek belőle vándorkiállítást.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!