Történelemportál

Díszvilágítást kapnak a temesvári műemlékek

Rovatok: Műemlék

Az önkormányzat legutóbbi ülésén öt temesvári műemlék – hidak, templomok és emlékművek – esztétikus megvilágításáról született határozat. A belvárost a Gyárvárossal összekötő Decebal (Ligeti) híd, az Ifjúsági (Püspök) híd, a Mária-szobor, az erzsébetvárosi neogótikus római katolikus templom és a Dej utcai templom díszvilágítása több mint egymillió lejbe kerül.

A temesvári Ligeti-híd - nemsokára látványos díszkiválításban is meg lehet csodálni

A temesvári Ligeti-híd - nemsokára látványos díszkiválításban is meg lehet csodálni

A szakemberek korszerű megoldást, a takarékos LED-es technológát alkalmazzák, ami gazdaságos és kiválóan alkalmas a műemlékek esztétikai megvilágítására. A városatyák jövőre további temesvári műemlékek díszvilágítását tervezik.

Korának legnagyobb vasbetongerenda hídja a Ligeti úti, ma Decebal-híd volt, melyen az építés dátumaként 1908 szerepel, azt tulajdonképpen 1909-ben adták át. Tervezője a temesrékási születésű Mihailich Győző hídépítő, akinek ez volt az első nagy munkája. A versenytárgyaláson részt vett tervével Kovács Sebestyén Aladár is, végül Mihailich pályázatát fogadták el, kivitelezője Körösi Albert műépítész volt.

Az Ifjúsági (Püspök) hidat 1917-ben adták át a forgalomnak, az építményt ifjabb Lád Károly tervezte, a műépítész Gerster Kálmán volt.

A Segítő Boldogasszony szobra, ez a nemrég restaurált, de ortodox kegyhellyé alakított kompozíció történelmi esemény helyszínét jelöli Temesvár belvárosában. A Mária-szobor helyén ültették tüzes trónra 1514-ben Dózsa Györgyöt.

A Fratélia negyed Szent József római katolikus temploma neogótikus stílusban épült 1926 – 1928 között. A templom tornyában egy modern óraszerkezet található, amelyet Bécs városa ajándékozott a templomnak. A szertartásokat magyar, német és román nyelven tartják.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!