Történelemportál

Megújul hazánk legnagyobb barokk épülete

Rovatok: Műemlék

Lezajlott a közbeszerzési eljárás, megkötötték a kivitelezővel a szerződést, és jövő hét közepén már átadják a munkaterületet a Borsod megyei Edelény L’Huillier-Coburg kastélyának felújításához – számolt be róla Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője, a projekt gondozója.

Az edelényi kastély (forrás: panoramio.com)

Az edelényi kastély (forrás: panoramio.com)

A részletek kapcsán kifejtette: a szerdai munkaterület-átadás után először a tereprendezést, majd a téli hónapokban az épületben a belső munkálatokat végzik el. Tavasszal pedig a kastély külső frontjának a felújítása is megkezdődhet. Kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hozzájárult ahhoz, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága megvásárolhasson egy edelényi ingatlant, amely feltétlenül szükséges a L’Huillier-Coburg-kastély felújításához.

Mint mondta, ez az ingatlan a település belterületén, a kastély szomszédágában található. “Azért van szükség erre a részre, mert az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk épületéhez tartozó kiegészítő épületeket, például a vizesblokkot is itt alakítják ki. Emellett ide kerül a parkoló is” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a parkolóhelyektől a kastélyt egy gyalogoshídon lehet majd megközelíteni.

Emlékeztetett arra, hogy az edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ elnevezésű, csaknem 2,2 milliárd forintos beruházás több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással valósul meg. A fejlesztés révén megújul és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.

Az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződését ez év márciusában írták alá a Borsod megyei kisvárosban. A Észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében megvalósuló beruházás során elkészül a kastély épületrekonstrukciója, és felújítják a teljes kastélypark területét csaknem 50 hektáron. Elvégzik a mintegy 300 évvel ezelőtt épített műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve az épület turisztikai-kulturális hasznosítását is.

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30-ig épült együttest a lotharingiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei. L’Huillier katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, Buda visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott. Az építkezés befejezését követően a báró elhunyt, a díszítő munkákat már özvegye, Santa Croce Mária Magdolna készíttette. A végleges befejezés évét (1730) a déli homlokzaton elhelyezett emléktábla jelöli. A régebbi épületrészek felhasználásával, barokk stílusban épült kastély tervezőjét Voit Pál stíluskritikai alapon Giovanni Battista Carlone, egri püspöki építész személyében határozta meg.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!