Történelemportál

Ötnyelvű táblák a szatmári műemlékeken

Rovatok: Emlékmű

Ötnyelvű ismertető táblákat helyez ki a műemlék épületekre a szatmárnémeti önkormányzat. Az elmúlt időszakban már 25, többnyire a történelmi városközpontban található ingatlanra került ki az ingatlan építésének körülményeit ismertető tábla.

Az ötnyelvű tájékoztató táblák mind a 120 szatmárnémeti műemlék épületre felkerülnek (forrás:kronika.ro)

Az ötnyelvű tájékoztató táblák mind a 120 szatmárnémeti műemlék épületre felkerülnek (forrás:kronika.ro)

„A törvény szerint három nyelven: románul, angolul és franciául kell néhány fontos információt kiírni a műemlék épületekre, de mi magyarul és németül is feltüntettük a feliratot. Voltak, akiknek nem tetszett, mivel szerintük ezeket nem kéri a törvény. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy mivel ez a két kisebbség tevékenyen részt vett a város és a megye életében, továbbá az ide látogató turisták túlnyomó része is ezeken a nyelveken beszél, kötelességünk magyarul és németül is feltüntetni az információkat” – részletezte a Krónika kérdésére a döntést Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármester.

Mint mondta, a városkasszából finanszírozott táblák mind a 120 műemlék épületre felkerülnek. Gheorghe Toduţ, a tanács kulturális szakbizottságának tagja szerint már az összes épületleírás elkészült, és le is fordították mind az öt nyelvre. Toduţ úgy véli, nemcsak a turisták miatt hasznosak az ismertetők, a lakosok is jobban megismerhetik általuk környezetüket, múltjukat.

Eközben Kolozsváron még mindig nem sikerült összegyűjteni azt a 14 ezer támogató aláírást, ami ahhoz szükséges, hogy az RMDSZ állampolgári kezdeményezésű határozattervezetet terjeszthessen a tanács elé, miszerint a magyar és német nyelvű felirat is szerepeljen a műemlék épületekre kihelyezett táblákon. Mint ismeretes, Sorin Apostu polgármester csupán román, angol és francia nyelvű feliratokat használna a tájékoztató táblákon. Az intézkedést még Teodor Paleologu művelődési miniszter is helytelenítette.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!