Történelemportál

Másfél kilométeres út a hullámsírig

Rovatok: Tudta-e?

A Vasa a 17. század elejének egyik legjobban felfegyverzett hadihajója volt, gazdag díszítése II. Gusztáv Adolf svéd király, kiváló hadvezér dicsőségét hivatott hirdetni. Két évig építették költséget nem kímélve. Maga az uralkodó hagyta jóvá a terveket, sőt szerkezeti módosításokat is kért. A második ágyúfedélzet beépítése kiegyensúlyozatlanná tette a hajótestet, de a gondokat nem merték a király tudomására hozni, aki sürgette a hajó csatlakozását flottájához.

A Vasa hadihajó modellje (fotó: wikipedia.org)

A Vasa hadihajó modellje (fotó: wikipedia.org)

A Vasa 1628. augusztus 10-én szép időben futott ki a tengerre, de még másfél kilométert sem tett meg, amikor egy kisebb széllökés megdöntötte, az ágyúnyílásokon beömlő víztől pedig elsüllyedt. Legalább harmincan vesztek oda a balul elsült első úton, ráadásul a katasztrófa népes üdvözlő tömeg és külföldi vendégek szeme láttára történt a fővárosban.

Értékes bronz ágyúinak kiemelése után a hajótest feledésbe ment, 1961-ben hozták felszínre, nagyrészt érintetlenül. A stockholmi Vasa Múzeumban kiállított hajó ma Svédország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a svéd birodalmi törekvések jelképe.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!