Történelemportál

A világrekorder hóhér

Rovatok: Tudta-e?

Vaszilij Blohin, az NKVD tábornoka tízezreket végezhetett ki saját kezűleg pályafutása során. Egy „piszkos munkákra” szakosodott különítmény vezetőjeként a tömegkivégzéseket felügyelte 1926-tól a Szovjetunióban, főhadiszállásuk a hírhedt moszkvai Lubjanka volt.

Vaszilij BlohinBlohin volt a katyńi vérengzés kivitelezője szervezőként és első számú hóhérként. A tveri (akkor Kalinin) NKVD-épület alagsorában egy hangszigetelt szobába kísérték be az áldozatokat egyesével, ott várta őket Blohin mészárosi védőöltözetben. Huszonnyolc napon át minden éjjel tíz órán át „dolgozott” elvtársaival megállás nélkül. Hétezer embert likvidált tarkón lövéssel, német gyártmányú Walther revolvert használt.

Tuhacsevszkij marsall, Zinovjev, Kamenyev és a moszkvai kirakatperek számos más vádlottja halálos ítéletének végrehajtása is az ő feladata volt korábban. A sztálini tisztogatások során gyakorta előfordult, hogy a halálos ítélet meghozói, végrehajtói, illetve a kirakatperek bármily más szereplői is halállistára kerültek, ám Blohin érdekes módon az NKVD mindhárom vezetőjét túlélte. Jagodát és Jezsovot maga végezte ki, Beriját viszont már más lőtte főbe, mert Blohint Sztálin halála után, 1953 nyarán megfosztották tábornoki (!) rangjától és leszerelték. Másfél évvel később halt meg, állítólag öngyilkos lett.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!