Történelemportál

Felvidék 1918–1928 – könyvbemutató

Rovatok: Előadás, Kiadvány

Popély Gyula új monográfiájának bemutatójára június 12-én csütörtökön 18 órától kerül sor a Polgárok Házában. A könyvet Izsák Lajos történész professzor méltatja.

Felvidék 1918–1928

Napjaink embere számára a Szlovák Köztársaság tökéletes nemzetállam benyomását kelti. Ma már szinte hihetetlen, hogy az ország területe ezer éven át a magyar állam szerves része, annak „felföldje”, „felvidéke” volt. A magyar etnikai terület összezsugorodott, „nemzetiségileg vegyes területté” vált, az egykori német és rutén népesség pedig jelentéktelen szórvánnyá csökevényesedett. Ha csupán mutatókban vetjük össze a száz év előtti és a mai állapotokat, akkor is feltűnhet a változások rendkívüli, természetellenes mértéke. A történész feladata, hogy kiderítse, mi történt velünk, és ami történt, annak mi áll a hátterében. A szerző Felvidék-sorozatának második része új kutatásokon alapul, jelen kötet az elszakított északi országrészben élő magyarság helyzetét vizsgálja a kényszerű realitássá váló Csehszlovák Köztársaság első tíz évében.

A kötet keménytáblás, cérnafűzött kivitelben jelent meg, ugyanakkora méretben, mint a szerző előző, nagy sikerű Felvidék 1914–1920 című munkája. Terjedelme 488 oldal. Kedvezményesen megvásárolható lesz a rendezvény helyszínén, ahol természetesen a szerző is az érdeklődők rendelkezésére áll majd. A könyv a Vármegyeház könyvesbolton és az Anima üzletein kívül a nagyobb könyvkereskedelmi láncoknál is kapható.

időpont: 2014. június 12. 18:00
helyszín: Polgárok Háza, 1089 Budapest, Visi Imre u. 6.
A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!