Történelemportál

Visszaállítják Urmánczy Nándor emlékpadját a Margitszigeten

Rovatok: Emlékezet

Urmánczy Nándor emlékét a második világháború utáni kommunista hatalom mind Romániában, mind Magyarországon igyekezett kiirtani. Most visszakapja emlékpadját a Margitszigeten. Urmánczy nevéhez fűződik többek között a Székely Nemzeti Tanács megalapítása, kezdeményezésére született a Magyar Hiszekegy, indítványozására indult el az országzászló-mozgalom is.

Urmánczy Nándor emlékpadjáAz eredeti emlékpadot 1942. októberében az Erdélyi Férfiak Egyesülete emelte a Margitszigeten, a Szent Mihály-templom előtti sétány egyik platánja alatt, ahol Urmánczy mindig szívesen időzött. A 3×2×1 méteres mészkőpadot a ditrói születésű Siklódy Lőrinc készítette, egyik oldalán csorgó, a másikon kis oszlop állt három domborművel, melyek Urmánczy profilját, az Ereklyés Országzászlót, valamint az Erdélyi Férfiak Egyesületének címerét ábrázolták. A revíziós mozgalom szellemiségét is őrző emlékpadot a kommunista hatalom nem tűrte el, és 1946-ban szétverték.

Maroshévízi kezdeményezésre állítják vissza az emlékművet

2012 szeptemberében a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület levélben fordult Budapest fővárosi polgármesteri hivatalához, melyben ismertették a pad történetét, jelentőségét, és felkérték, ha lehetőség nyílik, állíttassák vissza. Az előterjesztési okmányt Németh Szilárd országgyűlési képviselő olvasta fel, az ezt követő testületi gyűlésen és szavazás után a többség a pad felállítása mellett döntött. A visszaállított emlékművet október 1-jén, Urmánczy Nándor születésének 145. évfordulóján, 14 órakor fogják ünnepélyesen felavatni.

Ajánlott olvasmányok
Fráter Olivér: A Székely Nemzeti Tanács (1918–1919). Nagy Magyarország, 2011/1. sz. 62–67.
Fráter Olivér: Az Urmánczy-expedíció. A jósikafalvi birtok kifosztásának története. Nagy Magyarország, 2011/3. sz. 82–89.

„Dr. Urmánczy Nándor Maroshévíz leghíresebb magyar szülöttje. Sokat tett szülőtelepüléséért, de az összmagyarságért is. 1902–1918 között országgyűlési képviselői tevékenysége is a magyar nemzet érdekében zajlott le. Korának egyik legfontosabb személyisége volt. A vörös diktatúra beállta után mind a magyar, mind a román kommunista kormányoknak sikerült elfeledtetni az utókorral tevékenységét, munkásságát. Ezért létesült a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület is Maroshévízen, hogy megpróbálja a életútját, tevékenységét visszaállítani a köztudatba. Még sok kell, míg a történelemkönyvekbe is bekerülnek más igazi magyarok nevei, akik sokat tettek a hazáért, a magyarságért. Reméljük, mindez meg fog történni. Ezt segíti elő, ezért tartjuk fontosnak, hogy az emlékpad újra álljon” – mondta el Czirják Károly, a maroshévízi székhelyű egyesület vezetője.

Az emlékpad avatásán beszédet fog mondani Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke – aki az ünnepség fővédnöke is lesz –, Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!