Történelemportál

Akkor és most – Magyarok Margatban

Szlovákiában elsőként az érsekújvári, megyei fenntartású Thain János Múzeumban mutatják be a Szíriai–Magyar Régészeti Misszió kutatási eredményeit összefoglaló kiállítást. A csütörtöki sajtótájékoztatón és az ünnepélyes megnyitón részt vett Major Balázs régész, történész és arabkutató, a magyarországi Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa.

Az egyedülálló kiállítás a Közel-Kelet titokzatos tájaira kalauzolja a látogatókat. A magyar régészeti szakma az elmúlt években nagy megtiszteltetésben részesült, amikor a szír kollégák felkérték Major Balázst, hogy szervezzen közös szír–magyar régészeti missziót a volt keresztes erőd, Margat feltárására. Így született meg a két ország közös projektje, amely lehetővé tette a vár feltárását. Margat a Szentföld egyik legkiterjedtebb keresztes vára, amely évekig a Johannita Rend birtokát képezte és II. András magyar király keresztes hadjáratában is fontos szerepet játszott. A magyar király évjáradék formájában támogatta a vár felújítását és további fenntartását.

Az Akkor és most – Magyarok Margatban című kiállítás a közös szíriai–magyar szakmai együttműködés kutatási eredményeit tárja az érdeklődők elé. A kiállított tárgyak szíriai műemlékek másolatai – kerámiák, pénzek, harci eszközök –, betekintést engednek a 12–13. században élt keresztesek mindennapi életébe. „A kiállítás anyaga folyamatosan bővül, újabb érdekes leletekkel gazdagítjuk. Szíriában 2011 nyarán izgalmas leletre bukkantunk, a kápolna mellett egy johannita lovag érintetlen sírját tártuk fel. Egy 35 év körüli férfi csontvázára bukkantunk. A Hungaria Nostra Alapítványnak köszönhetően márciusra elkészülhet az arc rekonstrukciója. Az országból nem lehetett kihozni a koponyát, ezért egy ottani kórházban készítettünk róla CT-felvételeket. Ezeket az adatokat vittük át Magyarországra, ahol 3D-ben kinyomtatták. Felvételeket készítünk az arcrekonstrukció folyamatáról, melyekkel a közönség is megismerkedhet” – tájékoztatott Major Balázs régész.

A Thain János Múzeum első emeleti termében látható a vár két korhű makettje, és a látogatók megtekinthetik a várról készült rekonstrukciókat, valamint az ásatások menetét bemutató rövidfilmet. A diákok számára több interaktív elemmel bővítették a kiállítás anyagát, és számos tudáspróba vár rájuk. Kupakokból és kockákból álló kirakójátékokkal fogadják a gyerekeket.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!