Történelemportál

Az átszúrt fejjel megfestett magyar nemes

Rovatok: Tallózó

Négy évszázad után megoldódott egy átszúrt koponyájú magyar nemest ábrázoló tiroli festmény rejtélye – számolt be honlapján az osztrák rádió (ORF). Most az orvostudomány is alátámasztotta, amit eddig sokan legendának tartottak: a középkori nemes akár egy évig is élhetett egy lándzsadarabbal a fejében.

Az arckép az innsbrucki Ambras-kastély képtárában található már négyszáz éve. A Gregor Baxi néven említett magyar nemes Baksa Márk, aki Győr 1598-as ostrománál szerezte sérülését. A lándzsa az egyik szemén hatolt be, és a tarkójánál jött ki. A krónikák szerint állítólag még egy évig élt sebesülése után a lándzsadarabbal a fejében. A festmény is így ábrázolja őt. A múzeumlátogatók közül sokan, köztük orvosok is, kételkedtek abban, hogy Baksa hihetetlen esete valóban megtörténhetett. Innen jött az ötlet, hogy tudományos elemzésnek vessék alá a kérdést – mondta el az ORF-nek Katharina Seidl, a képtár igazgatója.

A történészek az Innsbrucki Egyetemi Klinika radiológiai szakértőihez fordultak segítségért. A klinikán már évek óta készítenek háromdimenziós műanyag modelleket koponyaműtétek előtt, hogy az operáció lefolyását előre modellezzék. Az egyik páciens háromdimenziós adatait összevetették a kétdimenziós festménnyel, és arra az eredményre jutottak, hogy Baksa Márk valóban túlélhette a sérülést.

– A fegyver a legkisebb ellenállás útját keresve a csont és az agy között haladt el. Ha az agyat a fertőzésektől védő agyhártya nem sérül, akkor tovább lehet élni egy ilyen sérüléssel, márpedig annak idején a fegyvereket ólmot és más toxikus anyagokat tartalmazó festékekkel kenték be, amelyek antibakteriális hatásúak volt. A nemesember végül fertőzésbe halt bele, de annak elhatalmasodásához hosszabb idő kellett – mondta Wilhelm Eisner, a klinika orvosa.

új információk alapján frissítve: 2013-03-01 10:30

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!