Történelemportál

„Tollal a csillagok felé” – 2013 Gárdonyi Géza-emlékév lesz

Rovatok: Emlékezet

Bizonyára sokak kamaszkorának volt legmeghatározóbb olvasmányélménye valamely Gárdonyi-regény, de aki az Egri csillagokat, mint kötelező olvasmányt, húzódozva vette kézbe, kedvenc könyvévé vált, mire a végére ért. 2005-ben e mű nyerte el Magyarország legkedveltebb regényének címét, az idei évben szerzője születésének 150. évfordulóját színes programokkal ünneplik országszerte.

„A tollal a csillagok felé” mottóval megnyitott kulturális rendezvénysorozatot a Petőfi Irodalmi Múzeum, az egri vármúzeum, valamint Gárdony városa irányítja, a programokba több magyar település is bekapcsolódik. Az egri vármúzeumban már 2012 októberében megnyitott egy különleges kiállítás Gárdonyi Géza hagyatékából, mely 2013. február 28-ig lesz látogatható a vár gótikus palotájában. A Láthatatlan ember arcai című tárlatot 2013-ban Balassagyarmat, Agárd, Balatonfüred és Székesfehérvár is vendégül látja.

Tudta-e, hogy…
A Gárdonyi Géza alakja köré fonódó legenda már közvetlenül 1897-es Egerbe költözése után kialakult, kortársai is „egri remetének” nevezték. Bár a látogatók elől valóban elzárkózott, gyakran utazott fel Budapestre, hogy az irodalmi körökben tájékozódjon és darabjai színpadra állítása körül bábáskodjon. Az egri magány hozta el művészete legtermékenyebb időszakát. Az egri városvezetés még életében, 1912-ben átkeresztelte a lakhelyéül szolgáló Takács utcát Gárdonyi Géza utcára.

A jubileumi eseményekhez a színház is csatlakozik, az egri Gárdonyi Géza Színházban az író A bor című színművét mutatják be, valamint az Agria Nyári Játékokon az Isten rabjai musicalváltozatát állítják színpadra. A szervezők azonban nem egy évre tervezik a megemlékezést, kezdeményezték az egri Északi lakótelep – a korábbi Csebokszári – átnevezését Gárdonyi Géza lakóteleppé, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesülettel együttműködve felújítják Gárdonyi síremlékét, valamint tervben van a Gárdonyi-emlékház fejlesztése is.

Eger TV: Megkezdődött a Gárdonyi-emlékév

A jubileumi rendezvények tetőpontja az augusztus 2-én és 3-án Gárdonyban rendezett országos ünnepség lesz, mely többek között tudományos emléküléssel, rönkvárbeli játékokkal és a Velencei-tavi Galéria könyvillusztrációkból rendezett kiállításával tiszteleg az író előtt. Ekkor szegik meg Gárdonyi Géza születésnapi tortáját is, melyet meg is kóstolhatnak a látogatók. A kétnapos fesztivált Gárdony város önkormányzatával együttműködve a Zsongó Bárka Egyesület szervezi további civil szervezetek bevonásával.

A programok célja azonban nemcsak az író születésének évfordulójáról való megemlékezés, hanem az olvasás népszerűsítése, főleg az iskolások körében. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár javaslatára megtartandó Gárdonyi-emléknapot éppen ezért nem augusztus 3-ra, az író születésének napjára teszik, mivel az az iskolai szünet idejére esne, ehelyett az egri vár diadalának évfordulóját, azaz október 17-ét választották. „Szeretném, ha az emlékév nem múlna el az iskolások részvétele nélkül, ők rendkívüli irodalomórák és más foglalkozások keretében az Egri Csillagokat dolgozzák majd fel” – indokolta döntését az államtitkár.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!