Történelemportál

Újratemetik a legendás hírű magyar katonát

Rovatok: Emlékezet

2012. november 6-án, kedden 13.30-kor a Fiumei úti Sírkertben katonai tiszteletadással helyezik végső nyugalomra vitéz nemes Barankay József rohamtüzér századost, aki 1944-ben esett el Galíciában. Az eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszédet mond.

A legendás hírű magyar rohamtüzértiszt földi maradványait a közelmúltban azonosították. Az utóbbi időben ez volt a magyar hadisírgondozás egyik legjelentősebb eseménye – mondta még júliusban dr. Töll László alezredes, a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály vezetője és helyettese, Maruzs Roland őrnagy. Elhangzott: 1944. július 13-án, 14 óra tájban, a galíciai Targowicza nevű település határában, figyelőhelyüket ért bombatalálat következtében halt hősi halált vitéz nemes Barankay József tüzérszázados és két katonatársa.

Töll László kifejtette: Barankay József rohamtüzér százados kiemelkedő tetteket végrehajtó katonatiszt volt. Tudtak személyéről, ukrajnai elestéről, ám a konkrét nyughelyet csak az elmúlt hónapok során, a német keresőkkel együtt folytatott kutatásaik eredményeként sikerült azonosítaniuk. Hozzátette: katonai pályafutását magas kitüntetések is fémjelezték, ezek között első a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érem, amit csupán huszonkét kiváló magyar tiszt érdemelt ki, közülük is nyolcan csak a haláluk után.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!