Történelemportál

Domonkos László a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén

Rovatok: Előadás

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét tartják augusztus 31. és szeptember 2. között Buda 1686-os visszafoglalásának emlékére a Szentháromság téren. Vasárnap 14 órakor Szakács Árpád beszélget Domonkos Lászlóval új könyvéről, a Csurkáról.

Immár tizedik alakalommal tartja meg a könyvünnepet a Budavári Önkormányzat, az eseményre mintegy 25 könyvkiadó és könyvkereskedés fogadta el a meghívást.

A jubileumon a könyvek mellett azokat a szellemi hungarikumokat is bemutatják, amelyek egyedülállóvá teszik a magyar kultúrát. Így a színpadon mások mellett fellép például Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, zenész, dalszerző, népzenekutató. Az általa elindított táncházmozgalom 2011-ben az UNESCO szellemi világörökség listájára is felkerült.

Tanár úr kérem címmel Karinthy Frigyes születésének 125. évfordulójára emlékezve Szalay Károly író és az unoka, Karinthy Márton színházrendező idézi fel az író alakját, Kézdy György színész pedig részleteket olvas fel a karcolat füzérből.

A nyitónapon Londonban hej, van számos utca… címmel gálaesttel emlékeznek az operettszínház művészei Huszka Jenőre, a magyar operettmuzsika egyik klasszikusára.

Szeptember 1-jén szombaton este az idén 60 esztendős Rajkó Zenekar lép a közönség elé, az együttes tagjai az évszázados hírű cigányzenész-dinasztiák zenei tehetségét és hagyományait őrzik. Vasárnap, a zárónapon a világzenét játszó Napra zenekar mutatkozik be.

hirdetés

hirdetés

Napközben a színpadon a kiadók és az alkotók, mások mellett Jókai Anna, Domonkos László, Sándor György, Czakó Gábor, Tóth Gy. László és Zárug Péter Farkas váltják egymást. A gyermekeket délelőtt színpadi programokkal várják: szombaton a Lúdas Matyi, vasárnap pedig a Mátyás király szárnyai című mesét nézhetik meg a kicsik, de lesznek kézműves foglalkozások és óriáskifestő is.

Idén Buda visszafoglalását ostromjátékkal és hagyományőrző katonai bemutatókkal elevenítik fel a Halászbástyán a Buda Eliberata hagyományőrző egyesület tagjai. A Szentháromság téren felállított török és magyar sátrakban mindenki megismerheti a tábori élet hangulatát.

Az Országos Széchényi Könyvtárban augusztus 31-én és szeptember 1-jén 10 és 18 óra között ingyenesen lehet megtekinteni a Magyarországon nyomtatott első könyvet, a Budai Krónikát. További muzeális értékű könyvek és herendi porcelánok nézhetők meg a nemzeti könyvtár Ragyogás – Porcelán – és könyvritkaságok című kiállításán.

A könyvünnepen idén második alkalommal adja át a Budavári Önkormányzat a tavaly alapított Tóth Árpád műfordítói-díjat, ezúttal Owe Berglund svéd műfordítónak. Az első díjazott Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író, műfordító volt.

A Magyarság Házában a Gombold újra! Divat a magyar pályázat díjazott alkotásait tekinthetik meg a látogatók belépti díj nélkül. Minden egész órában a divatbemutatókról készült filmet is levetítik.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!