Történelemportál

Csurka István emlékest – Bemutatták Domonkos László új könyvét

Rovatok: Előadás

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Bíró Zoltán, az MDF alapító elnöke méltatta Domonkos László Csurka című könyvét, amelyet a zsúfolásig telt Polgárok Háza dísztermében mutattak be május 23-án este.

A Nemzeti Fórum Kölcsey Köre által szervezett Csurka István emlékesten mutatták be a Kárpátia Stúdió kiadásában megjelent Csurka című könyvet. Domonkos László új művében egyedülálló portrét rajzolt a politikus-íróról olyan hitelességgel, amilyennel csak lehet – állapította meg Bíró Zoltán irodalomtörténész. Az MDF alapító elnöke hozzátette: Csurka nagy bűne, hogy feszegette, miért jutottunk ilyen helyzetbe, és hogy ebben milyen szerepe volt a nemzetek feletti tőkének és azoknak a gazdasági köröknek, akik megszállták Magyarországot és zsákmányként tekintettek rá. Bíró Zoltán hangsúlyozta: Csurka íróként tudta, hogy nem szabad hazudni, politikusként azonban nagy fájdalma volt, hogy az igazságot néha el kell hallgatni.

Medveczky Ádám karmester, a Csurka István emlékbizottság elnöke bejelentette, hogy országjárást és szoborállítást is terveznek Csurka István emlékének ápolására.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint Csurka István írói fénykora a nemzet politikai gyászkora volt, amelyben tilalmas volt a korlátokat feszegetni, s ő egyre csak feszegette. A politikusi nyíltságot, a kíméletlen politikai őszinteséget az írón torolták meg azok, akik veszélyesnek tartották – az egyik esszékötet címére utalva – az Új magyar önépítést, és „így lett megkerülhetetlen az antiszemitizmus vádja” – fogalmazott Lezsák Sándor. Hozzátette, hogy nincs ok magyarázkodásra, viszont arra igen, hogy Csurka István gondolatait megidézzék, drámáinak bemutatását pedig sürgessék.

Lezsák Sándor beszédében az 1945 utáni nemzedék egyik legdúsabb termésű és „értékben is direkt termő” drámaírójának nevezte Csurka Istvánt, akinek műveit szinte alig játszották az elmúlt bő két évtizedben, „kényszerűen együtt élt” azzal a helyzettel, hogy még remekművei is csak hosszas várakozás után kerülhettek színpadra.

hirdetés

hirdetés

Domonkos László, a Csurka című kötet szerzője szerint eljött az idő arra, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek. Hozzátette: Csurka István és vitéz nagybányai Horthy Miklós szellemi értéke ugyanaz, amit egyesek mindenáron megpróbálnak bemocskolni. A könyv megírásával kapcsolatban kifejtette: több mint egy éve kezdett hozzá a munkához, és többször is találkozott az íróval. A bemutatón Domonkos László látóembernek nevezte Csurkát, akinek a Magyarországgal és a nemzettel kapcsolatos gondolatai ma is aktuálisak, és a 20-30 éve megírt előrelátásai sajnos beigazolódtak.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!