Történelemportál

Kurultáj 2012 – Húsz országból várnak küldöttséget

Rovatok: Tallózó

Kazakisztán és Kirgizisztán is rangos küldöttséggel képviselteti magát augusztus 10. és 12. között Bugacon a Kurultáj hagyományőrző ünnepen. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnökének feladatát ellátó alelnök lesz – közölte a Magyar–Turán Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

Almati

A Kurultájt, a magyar, hun és türk tudatú népek törzsi gyűlését idén is a bugaci pusztán rendezi meg a Magyar–Turán Alapítvány. A magyarokkal rokon keleti népek törzsi gyűlésére mintegy húsz országból vagy tagköztársaságból várnak küldöttséget, és mintegy negyedmillió látogatóra számítanak. Mint írták, az idén ez lesz a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző seregszemléje.

Az alapítvány tájékoztatása szerint Bíró András Zsolt, a Magyar–Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke a hétvégén érkezett vissza kazakisztáni és kirgizisztáni útjáról, ahol a külföldi delegációk Magyarországra utazásáról tárgyalt.

Bíró András Zsolt az Ulu Dala (Nagy Sztepp) Alapítvány meghívására utazott Kazakisztán kulturális fővárosába, Almatiba, és felszólalt az egyik legfontosabb kazakisztáni eseményen, a március 21-i tavaszünnepen, a Nauruszon (Nauryz, Nowruz). Ünnepi beszédében azt kívánta a kazakoknak, hogy a gazdasági sikerek mellett a gyorsuló globalizáció ellenére is meg tudják őrizni ősi hagyományaikat, amelyeknek gyökerei közösek a magyarokéival.

hirdetés

hirdetés

Bíró András Zsolt számos civil hagyományőrző és tudományos testülettel is egyeztetett. Tárgyalt a Kazak Tudományos Akadémia Történeti Intézetének igazgatójával, ugyanis több tudományos intézet képviseletében kazak tudósok is érkeznek az idei Kurultájra és az azt követő fórumra. Bíró találkozott a Kazak Központi Állami Múzeum főigazgatójával, Nurszan Alimbajjal, aki előreláthatóan szintén a Kurultáj vendége lesz. Megállapodtak abban, hogy folytatódik az együttműködés a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára és a Kazak Központi Állami Múzeum között. Ugyancsak a Kurultáj vendége lesz Krim Altinbek, Közép-Ázsia leghíresebb régészeti restaurátora. Az „ősök sátrába” Kazakisztánból is érkeznek majd kiállítási tárgyak, így ázsiai vonatkozású emlékeket is láthatnak az érdeklődők a szkíta, hun, avar és honfoglalás kori leletek mellett.

Bíró András Zsolt Kirgizisztánban a Manasz Egyetemen a Kaukázus-vidék és Közép-Ázsia, valamint a Kárpát-medence őstörténetének összefüggéseiről tartott előadást, amelyen történészek, régészek és nyelvészek is részt vettek. A kuratóriumi elnök több kirgiz kulturális egyesület vezetőjével is tárgyalt, mivel onnan is művészeket, tudósokat összefogó delegáció érkezik a Kurultájra – ismerteti a közlemény.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!