Történelemportál

Felavatták Tormay Cécile szobrát

Rovatok: Emlékmű

Ideje végre, hogy lerántsuk a leplet történelmünk és irodalmunk kitakart mozaikjairól – mondta Zorányi Gábor, a Nemzeti Értékvédő Egyesület elnöke a Szent Rókus Kórház előtti parkban tartott szoboravató ünnepségen. Hozzátette: „ideje, hogy teljességében láthassunk egy kort és ideje, hogy gazdagabbak legyünk általa.”

Tájékoztatása szerint egyesületük csaknem két éve határozta el, hogy szobrot állítanak Tormay Cécile-nek. „Lassan olvadozott körülötte a jég a rendszerváltás óta, de végre elolvadt. Épp ma egy hete, hogy az írónő szépirodalmi munkásságáért Magyar Örökség Díjban részesült” – emlékeztetett.

A szobrokat le lehet dönteni, az életműveket azonban nem – hangsúlyozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve: lehet ugyan hallgatni róluk évtizedeken át, de az életművek és a bennük rejlő értékek mindig új létet nyernek. Ez történik Tormay életművével is, a korábbi írói alkotásoktól kezdve a legutolsókig.

Tormay Cécile szépírói munkássága 1899-ben az Apródszerelem című novelláskötettel indult, és már első alkotásaiban felfedezhető volt írásművészetének talán legérdekesebb eleme, az atmoszféra-erő – ismertette az író munkásságát Takaró Mihály irodalomtörténész.

Mint mondta, Tormay írói pályája 1918-ig töretlen volt a korabeli magyar irodalomban, és rendkívüli volt nemzetközi elismertsége is. Novellái, regényei rendszeresen jelentek meg francia, olasz és német folyóiratokban, regényeit sorozatban adták ki a jelentős német, francia és olasz kiadók. Tormay rövidesen a kortárs világirodalom elismert tagja lett, az Emberek a kövek között, A régi ház, vagy a Viaszfigurák ennek a különleges és modern stílusnak az ékkövei. Műveit ekkor már angol, német, holland, olasz, finn, észt, dán, francia és norvég nyelven is olvashatta a közönség. Figyelmét a történelem és a politikai események néhány évre más irányba terelték, e korszak termése a Bujdosó könyv – tájékoztatott az irodalomtörténész.

hirdetés

hirdetés

A szombati eseményen beszédet mondott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és Jobbágy Éva, a Tormay Cécile Kör alapító-vezetője is.

Tormay Cécile mellszobrát R. Törley Mária szobrászművész készítette, az alkotást az ünnepségen Aczél László Zsongor pálos atya szentelte fel. Az írónő művéből Kubik Anna Kossuth-díjas színművész olvasott fel, közreműködött Geiger György Kossuth-díjas trombitaművész.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!