Történelemportál

Továbbra sem tanítanák Herczeg Ferencet, Kós Károlyt, Nyirő Józsefet, Szabó Dezsőt, Tormay Cécile-t és Wass Albertet

Rovatok: Tallózó

Sajnálatos és döbbenetes módon magyar irodalomból egyetlen olyan író sem szerepel az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) tervezetében, aki a XX. század első fele nemzeti konzervatív polgári irodalmának képviselője lenne. Így továbbra is hiányzik a listáról mások mellett Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Reményik Sándor, Tompa László, Kós Károly, Nyirő József, Szabó Dezső, Wass Albert. Ez azért érthetetlen, mert a felsorolt írók, költők nemzetközileg ismert, a magyar irodalom minőségi, első vonalát reprezentáló alkotók voltak – mondta a Történelemportálnak Takaró Mihály.

Takaró Mihály

Az irodalomtörténész hozzátette: nem jelenik meg a tervezetben az 1920 után hárompólusúvá vált magyar irodalom-felfogás sem, így egyáltalán nem tárgyalja a transzilvanizmust mint fogalmat, és ezzel továbbra is teljesen egyoldalúan, torzítva és csonkán óhajtja bemutatni az említett korszakot. Takaró szerint ez azt eredményezi, hogy megmarad a Nyugat irodalmi kört egyedüli, progresszív irányként bemutató, idejétmúlt felfogás.

Takaró Mihály felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezethez március 2-ig bárki hozzászólhat az Oktatáskutató és -Fejlesztő Intézet honlapján. „Kérem önöket, lehetőleg minél nagyobb számban tegyék meg írásbeli hozzászólásukat a minisztérium, illetve a NAT-bizottság számára! Most létfontosságú, hogy éljünk jogainkkal, és kérjük, követeljük az egyoldalú, valóságnak nem megfelelő nézetdiktatúrás álláspont felülvizsgálatát” – mondta. Takaró szerint a tét óriási, ezen múlik, hogy az elkövetkező években-évtizedekben az új magyar generációk megismerkednek-e a korszak valóságával, és végre, bő 60 év múltán a magyar irodalom tantárgy betöltheti-e nemzeti identitásképző szerepét is.

hirdetés

hirdetés

Takaró Mihály 1993-tól 2004-ig a magyar nyelv és irodalom országos tantárgygondozója volt, 1993 januárja óta a magyar irodalom OKTV bizottság ügyvezető elnöke. Az 1996-ban készült négykötetes érettségi szöveggyűjtemény egyik szerkesztője. Több mint 100 iskolai egyedi tantervet és számos helyi tantervet bírált 1995 óta. 1995-ben elkészítette, 1999-ben átdolgozta az érettségi útmutatót magyar nyelv és irodalomból. Több mint húsz éve lát el érettségi elnöki feladatokat. Tanított a budapesti Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban, a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Jelenleg az Oktatási Hivatal külső munkatársa.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!