Történelemportál

Átadták a felújított Móricz-emlékházat Tiszacsécsén

Rovatok: Emlékezet

Széleskörű társadalmi összefogás segítségével újították fel a tiszacsécsei Móricz Zsigmond Emlékházat, melynek átadási ünnepségét szerdán tartották az író szülőfalujában.

A magyar–ukrán határ mellett fekvő község központjában található, 19. századi, kontytetős, taposott szalmával fedett, vályogból épített szegényparaszti ház egyik fala a sok eső és belvíz miatt tavaly szilveszterkor rogyott meg, emiatt a műemlék jellegű épület sokáig nem volt látogatható.

a tiszacsécsei Móricz Zsigmond Emlékház (fotó: szon.hu, Racskó Tibor)

Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője az átadási ünnepségen felidézte: a megroggyant falat ideiglenes megoldással sikerült aládúcolni, a beázott tetőt pedig befedték, de a rekonstrukció elkerülhetetlenné vált. A felújításra azonban nem volt pénze a múzeumi igazgatóságnak, ezért adományok és felajánlások révén igyekeztek beszerezni a szükséges építőanyagokat.

Az igazgatóság felhívást intézett az író nevét viselő iskolákhoz és más intézményekhez, amelyektől pénzbeli adományok érkeztek, a építőanyagokat – a vályogtéglát, a faanyagot és a különleges, kézzel vágott gabonaszalmát – pedig a tűzoltók, a közeli községek polgármesterei, valamint magánszemélyek segítségével szerezték be és jutatták el Tiszacsécsére. A felújítási munkálatokban a sóstógyógyfürdői Múzeumfalu csapata, a vajai múzeum, a múzeumi igazgatóság szakemberei, restaurátorai mellett számos szervezet és egyesület vett részt.

A munkák során nagy összefogás valósult meg, melynek során senki sem emlegetett milliókat – emelte ki Bene János az ünnepségen. Az emlékházat átadó Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök pedig arról beszélt, hogy a rekonstrukcióhoz szükséges összeg úgy állt össze, mint “Móricz hét krajcárja,” ám ennek ellenére az augusztusban elkészült Móricz-emlékház méltó emléket állít az író emlékének, irodalmi munkáságának.

Az emlékházban berendezett kiállítás tárgyai között megtalálható például Móricz Zsigmond bölcsője, görbe botja, illetve egy teljes, korhű szobabelső és konyha, amelynek kamrarészében egy, az író életét bemutató emléktárlatot is létesítettek.

Arról máig vitáznak a szakemberek, hogy ez a ház volt-e Móricz szülőháza, az azonban tény, hogy az író gyerekkorában itt lakott – mondta el Bene János az MTI-nek. A valaha utcasorokat kitevő, jellegzetes paraszti lakóházakból mára eredeti helyén csupán néhány maradt: Tiszacsécse mellett a közeli Szatmárcsekén és Tarpán láthatóak még ilyen épületek.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!