Történelemportál

Árpád-kori templomot újítanak fel Bodrogszentesen

Rovatok: Műemlék

Javában tart a Királyhelmectől néhány kilométerre található Bodrogszentes műemlék templomának felújítása. A munkálatok elvégzéséhez szükséges pénzt a falu pályázatokból teremtette elő.

a bodrogszentesi templom (fotó: wikimedia.org)

A református templom felújítása évekkel ezelőtt a Teleki László Alapítvány támogatásával kezdődött el. Az alapítvány először felmérte az Árpád-kori templom állapotát, és restaurálási tervet készített. Ennek megfelelően 2006-ban és 2007-ben a templom tetőszerkezetét konzerválták, kicserélték a sérült fagerendákat, új vízelvezető csatornát alakítottak ki, valamit az épületet cseréppel, a tornyot pedig fazsindellyel fedték be.

A műemlék eredetileg fából épült, egyedi kazettás mennyezetét néhány éve gomba támadta meg, a tetőzet cseréje után pedig a betegség egyre nagyobb károkat okozott a faszerkezetben. A restaurálás befejezéséhez sem a falu önkormányzatának, sem a helyi egyházközségnek nem volt elegendő pénze, ezért a szlovák kulturális minisztériumtól, valamint a kormányfőtől kértek és kaptak segítséget.

Időközben kiderült, hogy a faszerkezetben a gomba szerencsére sokkal kevesebb kárt okozott, mint azt korábban hitték, így a felújítás a tervezettnél rövidebb idő alatt befejeződhetett. Miután a deszkalapok az eredeti helyükre kerültek, a szakemberek a templom belső tatarozásához is hozzákezdhettek, majd az építmény külső burkolatának javítása és festése következett. Tavaly egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően a templom bejáratainak restaurálására 10 ezer eurót (2,95 millió forint) fordíthattak.

A további munkálatokra az önkormányzat újabb pályázatot dolgoztatott ki, így az idén 5000 euróból két gótikus ablakot restaurálhatnak. A két ablak felújítása még az ősz folyamán befejeződik, a restaurálás folytatásához pedig hamarosan újabb pályázat útján próbálnak meg támogatást szerezni – mondta Liszkai Gusztáv, a falu polgármestere.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!