Történelemportál

Életre kel a mohácsi csata

Rovatok: Tallózó

Ötvenezer katona valósághű felszereléssel, dübörögve rohamozó csapatokban – így elevenedik meg a mohácsi csata egy animációs filmben, amelyet négy év munkájával készített egy több tucat fős csapat.

Mint már korábban beszámoltunk róla, egy számítógépes történelmi rekonstrukciókkal foglalkozó csapat elkészítette a mohácsi csata valósághű modelljét. A húszperces animációs filmet augusztus 29-én tervezik bemutatni. Baltavári Tamás történész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktorandusza és Partigh Kis Rómeó, a Károli Gáspár Egyetem történész hallgatója már több éve foglalkozik csaták megjelenítésével a Creative Assembly Total War szoftverének felhasználásával.

Az 1526-os mohácsi ütközet lemodellezésén eredeti források és szakirodalom felhasználásával egy grafikusokból és számítógépes szakemberekből álló csapat dolgozott a történészek vezetésével. Rekonstruálták a csatateret, modelleztek minden környezeti tényezőt: az időjárást, a talajt, a növényzetet és vízrajzot, a településeket, utakat. Figyelembe vették a felszereléseket, a páncélokat, de még a seregek harcrendjét is bevitték a bonyolult modellbe, az egységek fizikai tulajdonságait, pszichológiai állóképességét, és a fegyverek hatásadatait is rekonstruálták.

A négyéves tervezés és előkészítő munka végső fázisa is jelentős szervezést igényelt, hiszen a csata több tízezer résztvevőjének mozgatása csak több ember összehangolt munkájával volt lehetséges. Az egyes csatajeleneteket diákok közreműködésével játszották le. A film bemutatóját a csata augusztus 29-i évfordulójára időzítették, a helyszín a budapesti Hadtörténeti Múzeum lesz. A látványos produkció ezután mindenki számára elérhető lesz az interneten.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!