Történelemportál

Árpád-kori felfedezés Tunyogmatolcs és Szamoskér között

Rovatok: Régészet

A nyíregyházi múzeum régészei Árpád- kori leleteket találtak Tunyogmatolcs és Szamoskér között elterülő külterületen. A kutatómunka a tervezett Szamos- Kraszna közi árvízszint csökkentő tározó területére eső régészeti lelőhelyek feltárásához kapcsolódik. Az ásatást megelőzően 2006-ban a megyei múzeum dolgozói terepbejárásokat végeztek, ahol a felszíni nyomok alapján 12 lelőhelyet regisztráltak az adott területen.

feltárt Árpád-kori sír (fotó: Szabolcs Online)

Ezek közé tartoznak a szamoskéri lelőhelyek is, ahol eddig a szakemberek 3 szondát használtak a felderítésekhez. A vizsgálatok során egy késő Árpád-kori település nyomai kerültek elő, az egykori telepekre jellemző objektumokkal: gödrökkel, árkokkal, kemencés házakkal.

A leletanyagokat nagyobb részt korabeli edénytöredékek alkotják, illetve még egy pár vaseszköz maradvány szintén napvilágot látott a keresések során. Ezeken kívül a múzeum szakemberei 3 sírt ugyancsak feltártak, köztük egy olyat, mely kettős temetkezésnek bizonyult. A sír egyediségét mutatja, hogy a hajdani településen belül terül el, melyben valószínűleg egy anyát és gyermekét találták meg a szakértők.

A feltárások jelenleg még zajlanak. A munkálatokat a Jósa András Múzeum Régészeti Osztályának dolgozói végzik, Körösfői Zsolt és Tompa György vezetésével, a műszeres leletfelderítést Bocskai István segíti. Az ásatásoknál egyre több érdeklődő jelenik meg, hiszen nem mindennapos felfedezésnek lehetnek tanúi az itt élő emberek.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!