Történelemportál

’56 melletti kiállása miatt ölette meg a KGB Camus-t?

Rovatok: Tallózó

A szovjet titkosszolgálatnak Albert Camus francia író halálában játszott esetleges szerepéről szóló találgatások jelentek meg vezető európai lapokban. Jan Zabrana néhai cseh író, műfordító naplójának eddig ismeretlen szakaszában írt arról, hogy Dmitrij Sepilov egykori szovjet külügyminiszter halálkommandót küldött Camus-re – jelentette a The Observer című vasárnapi brit lap és az olasz Corriere della Sera című olasz újság.

Az 1984-ben elhunyt Jan Zabrana meg nem nevezett forrásra, egy olyan férfira hivatkozott, aki “sokat tud és jól informált”. A férfi szerint szovjet kémek rongálták meg annak a járműnek a kerekeit, amellyel Camus és barátja, a kiadó Michel Gallimart útnak indult Provance-ból Párizs felé.

A merénylet hátterében az húzódhatott meg, hogy Camus írásaiban támadta Sepilovot, többek közt őt tette felelőssé az 1956-os magyar forradalom leveréséért. A francia író “A magyarok vére” című világhírű írásában állt ki a forradalom és szabadságharc mellett.

Jan Zabrana naplóját kiadták, azt Giovannai Catelli olasz szerző vette észre, hogy hiányzik belőle egy szakasz.

Albert Camus 1960-as halála idején világhírnévnek örvendett. Az autóroncsokban találtak egy kéziratot, amelynek címe Az első ember volt, és amely egy fiatal algériairól szólt. A francia író eredetileg vonattal indult volna Párizsba, de kiadója végül rábeszélte, hogy autózzanak.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!