Történelemportál

Emléktábla őrzi a mártír csendőrök emlékét

Rovatok: Emlékmű

Július 8-án Fonti Krisztina, a Hegyvidék alpolgármestere és Balázs Attila, a Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója leplezték le a Fery Oszkár csendőr altábornagy és mártírtársai emlékére állított táblát.

„Az önkormányzatnak fontos, hogy emléktáblát állítsunk a történelemben illetve más területén nagyot alkotó, a XII. kerület életében résztvevő személyek számára. Ez most itt egy más jellegű sorsot hordozó tábla. Rendkívül drámai eseménynek, három ember tragikus halálának állít emléket” – mondta Fonti Krisztina.

kattintson a nagyobb képért!

kattintson a nagyobb képért!

A Tanácsköztársaság verőlegényei a Mozdony utcában (ez volt a mai Kiss János altábornagy utca neve 1875 és 1921 között) található Tanítóképző Főiskola alagsorába vitték le két csendőr társával, Borhy Sándorral és Menkina Jánossal együtt, majd három napon keresztül kínozták őket, míg életüket nem vesztették.

Július 21-én éjjel a Műegyetem rakpartról a Dunába lökték mindhármuk holttestét. Fery Oszkár holttestét soha nem találták meg, így jelképes síremléket állítottak számára a Farkasréti temetőben.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!