Történelemportál

Cikkek a vörösterror aktában

Az imponálóan gazdag irodalomjegyzék értékes kiadvánnyá teszi Szentesi Zöldi László könyvét nemcsak a történelem iránt érdeklődő olvasók, hanem az óráikra készülő történelemtanárok számára is. (Galambos István recenziója)

– Most már elvtárs leszel. Egy másik hang azt felelte: – Nem voltam, nem vagyok, nem is leszek, úr voltam és úgy is halok meg. – No majd nemsokára elvtárs leszel, mondotta ismét a másik hang.

Emléktáblát avattak a főváros XII. kerületében az 1919-es vörösterror idején halálra kínzott Fery Oszkár csendőrtisztnek és két mártírtársának.

A Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, Szentesi Zöldi László különleges könyvet írt: részben családi emlékek, részben a történeti tények alapján szerkesztette meg a Vörösterror Szolnokon – 1919. május 3–4. című kötetét.

A Tanácsköztársaság egyik legsötétebb fejezetét kétségkívül Szolnokon írta a Lenin-fiúkat vezető Szamuely Tibor népbiztos. 1919. május első napjaiban a vörösök visszafoglalták a Tisza-parti várost, és több tucat polgárt végeztek ki bestiális kegyetlenséggel.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!