Történelemportál

Bethlentől Rákócziig – ostromjáték Sárospatakon

Rovatok: Hagyomány

Jeles esemény színhelye lesz ezen a hétvégén Sárospatak híres vára, amelyet korhű ruhába öltözött katonák ágyúval, kézifegyverekkel, létrákkal újfent megostromolnak, ezzel is emlékezve arra, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején, 1703-ban a fejedelem kurucai visszafoglaltak a császáriaktól.

fotó: 17th-century-march.blogspot.com

fotó: 17th-century-march.blogspot.com

Bethlentől Rákócziig címmel kétnapos programra, várostromra várják a hétvégén az érdeklődőket Sárospatakon. Az elmúlt évben útjára indított rendezvénysorozaton a Bethlen Gábor Hagyományőrség hajdúi, a kassai Bethlen Gárda, a tatai Pálffy Kompánia és a Héttorony Hangászok Zenekar tagjai is részt vesznek.

A hagyományőrző egyesületek tagjai 22-én érkeznek meg Kassáról Sárospatakra, korabeli viseleteket és fegyvereket idéző ruházatban és felszerelésben gyalogszerrel teszik meg a csaknem 80 kilométeres utat. A várkertben tábort vernek, a Bodrogon pedig egy korabeli dereglyét avatnak fel.

Szombaton lövész- és ágyúbemutató színesíti a programot, aznap délután pedig megkezdődik a nevezetes ostromjelenet a Vörös-tornyot körülölelő Olaszbástyánál. Heves tűzharcra, rohamra, kézitusára, várfalhoz támasztott létrákon igyekvő katonákra számíthatnak az idelátogatók. Ez a nap az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapja is. Az ostromhétvége vasárnap folytatódik.

A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozó várat Perényi Péter építtette 1534-37 között, fénykorát a Rákóczi-család idejében, az 1600-as években élte. Ma a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma állandó kiállításának ad helyet. A vár falai között megfordult Bocskai István, Bethlen Gábor, Comenius. A magyar történelem nevezetes eseményei kötődnek a helyhez: Rákóczi Zsigmond és Pfalzi Henrietta esküvője, a hegyaljai kurucfelkelés, a Rákóczi-szabadságharc 1708-as jobbágyfelszabadító országgyűlése.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!