Történelemportál

Nagy-Kurultaj kiállítás nyílt Budapesten

Rovatok: Kiállítás

Ősök emlékezete címmel nyílt kiállítás szerdán a tavaly Bugacon megrendezett Nagy-Kurultaj elnevezésű hagyományőrző rendezvény fotóiból Budapesten, az Azerbajdzsáni Nagykövetségen.

Lezsák Sándor, Vilayat Guliyev és Bíró András Zsolt

Lezsák Sándor, Vilayat Guliyev és Bíró András Zsolt (katt a nagyobb képért)

Azerbajdzsánban rokon népként tekintenek a magyarokra, ezért kiemelt feladatnak tekintem a közös kultúránk gyökerét felelevenítő Kurultaj rendezvény népszerűsítését – jelentette ki Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete azon a rendezvényen, amelyen a tavaly Bugacon megrendezett Nagy-Kurultaj fotóiból nyílt kiállítás. Múlt évben a legnagyobb hazai hagyományőrző eseményen a magyarokkal rokon ázsiai népek küldöttségei mutatkoztak be. A háromnapos programon mintegy 150 ezer ember vett részt.

középen Vilayat Guliyev (katt a nagyobb képért)

középen Vilayat Guliyev (katt a nagyobb képért)

Vilayat Guliyev hozzátette: immár tény, hogy a magyarok egyre nagyobb része más irányban keresi az ősi gyökereket. Kiemelte, nagyon meglepte tavaly, hogy mennyire népszerű a Kurultaj rendezvény. A mi feladatunk, hogy támogassuk ezt a baráti és kulturális együttműködést – mondta az azerbajdzsáni nagykövet.

kiállítás

Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője elmondta: megkérdőjelezhetetlen, hogy a turáni mozgalom egyik motorja Magyarország lett. Bizonyítható, hogy „a magyarok történelmében olyan szálak is vannak, amelyek messze keletre vezetnek”. Kifejtette: a kiállításra főleg hangulatképeket válogattak a 2010-es rendezvényről. Mint fogalmazott, így az is megérezhet valamit a több ezer embert megmozgató fesztivál hangulatából, aki személyesen nem lehetett jelen.

Vilayat Guliyev és Bíró András Zsolt

Bíró András Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évtől hagyományteremtő szándékkal július utolsó hétvégéjén az Ősök Napját rendezik meg Bugacon, ahol a tavalyi Kurultajhoz hasonló színes program várja az érdeklődőket. Hangsúlyozta: az a céljuk, hogy a magyar ünnepekbe bekerüljön az ősökre való emlékezés.

jobbra Lezsák Sándor

Az eseményen több magas rangú magyar és ázsiai diplomata mellett megjelent Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki az MTI-nek elmondta: „a Kurultaj összeköt népeket. Belső-Ázsia egy olyan világát mutatja meg, amely bizonyos szempontból el volt zárva előlünk”.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!