Történelemportál

Torockó Hollókő társaként válhat a világörökség részévé

Rovatok: Tallózó

A Nógrád megyei Hollókő támogatja, hogy az erdélyi Torockó a világörökség része legyen, méghozzá úgy, hogy Torockó Hollókő társított partnereként szerepelne az UNESCO listáján.

Szabó Csaba, Hollókő fideszes polgármestere elmondta: Kelemen Hunor, a román kormány kulturális minisztere kezdeményezte a jelölést; a Nógrád megyei falu pedig támogatja az elképzelést.

Torockó, a magyarlakta erdélyi falu 1999-ben Europa Nostra-díjat kapott 138 hagyományos házból álló, egyedi népi építészeti együttes helyreállításáért, de európai településnek manapság nehéz világörökségi címet szereznie, mert az európai helyszínek túlsúlyban vannak az afrikaiakhoz és ázsiaiakhoz viszonyítva, az UNESCO azonban egyensúlyra törekszik.

Hollókő polgármestere elmondta: elkötelezettek vagyunk az erdélyi magyarok iránt, és ha ezen múlik, mi mindenképpen támogatjuk az elképzelést. Eddig nem volt kapcsolat a két falu között, de a tavasz végéig megállapodnak a világörökségi együttműködés szándékáról – közölte. Hollókőn és Torockón is az ismert műemlékvédelmi szakember, Román András kezdte el a megóvásokat.

Az erdélyi Torockót világviszonylatban híressé teszik jellegzetes házai és népviselete, valamint a Székelykő. Az 1130 méteres szikla sajátos alakjának köszönhetően Torockón kétszer kel fel a nap. Erről a jelenségről Jókai Mór így írt Egy az Isten című regényében: “Torockón a nap korán reggel megjelenik az égbolton, majd elbújik a Székelykő mögé, és csak később emelkedik olyan magasra, hogy bevilágítsa az egész falut.”

A UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára. Hollókő azzal tett eleget a feltételeknek, hogy sikerült eredeti állapotában megőriznie a XVII–XVIII. században kialakított településformát, és mindmáig lakott település.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!