Történelemportál

Határeset: hamarosan elkezdődik

Rovatok: Műemlék

Napokon belül kezdetét veszi a Határeset, a Kárpát-medence közös épített örökségét felderítő program – adja hírül a műemlékem.hu.

A Határeset – amit az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szakmai együttműködésével szervezünk – egyszerre játék, pontszerző verseny a műemlékem.hu hagyományainak megfelelően és értékleltár. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert nem létezik olyan adatbázis, amely a Kárpát-medence közös épített örökségét egységes alapelvek szerint igyekezne számba venni. Szándékosan közös és nem – csak – magyar kötődésű objektumokról van szó, hiszen a 18-19. század előtt nem létezett a mai értelmezés szerinti nemzet fogalma. Ha pedig valamilyen korunkban érvényes definíció szerint mérlegelnénk, ki kellene rekesztenünk az évszázadokkal ezelőtt a közös identitás miatt zárt közösségként szerveződő nemzetiségiekhez kötődő objektumokat, márpedig például az erdélyi szászok által építtetett brassói Fekete-templom nélkül ugyancsak hiányos volna egy ilyen értékleltár.

Szabadka

Így a lehető legnyitottabb rendszert terveztük meg: a Kárpát-medencét nem elsősorban földrajzi-, hanem a közös és összefonódó történelem miatt kulturális fogalomként értelmezzük, amelybe beletartozik például a Tengermellék is. Persze ebben az esetben is hosszas – és nyilván gyakorta meddő – vitákat lehetne folytatni arról, hogy egy-egy objektum mennyire magyar, mennyire horvát (netán olasz a történelmi gyökerek miatt). S mit lehetne kezdeni a térségben a középkori és korábbi objektumokkal? A Határeset adatlapjain külön pontszámot kap majd (1-től 5-ig) az egyetemes-, a magyar történelmi, illetve az adott ország és közösség számára jellemző érték, így nyílik majd lehetőség a súlyozásra.

A hangsúly azonban az értéken van, amelynek lehetnek történeti, építészettörténeti-, művészettörténeti összetevői: az esetek túlnyomó többségében a végső érték ezek összességből, elegyéből áll össze. Az értékek felismeréséről leírást teszünk majd közzé, s értelmezésükhöz jó alapot jelenthet majd az alaplista is, amelyet szakértőink, Káldi Gyula és Sebestyén József, a határon túli műemlékek elismert szakemberei állítanak össze. A teljes alaplista körülbelül félezer objektumot tartalmaz majd, ennek feltöltésére részben a Határeset elindítása után kerül sor. A későbbiekben más (helyi) szakértőket is bevonunk majd a lista bővítésébe, azonban adatlapot bárki létrehozhat majd, feltéve, hogy a kiszemelt objektum megfelel a Határeset érték-definíciójának.

Egy sajátságos Kárpát-medencei „műemlékjegyzék” elkészítése tehát a cél, amelynél a műemléket persze nem jogi kategóriaként értelmezzük, hiszen nem az a fontos, hogy hivatalosan védett-e, hanem az, hogy értékes és megőrzendő. A műemlékem.hu korábbi gyakorlatától eltérően a listánál már az indulásnál elérhető lesz a térképi alkalmazás, hiszen az adatlapok az esetek többségében pontos koordinátákat is tartalmazzák. Ez valószínűleg megkönnyíti majd az objektumok felkeresését, amelyre versenyt is hirdetünk. A Határesetet igyekszünk összekapcsolni a már meglévő adatbázisokkal, így végre lehetőség nyílik a Keresztes hadjáraton belül a határon túli keresztek megjelenítésére.

Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia – ezek azok az országok, ahol a közös Kárpát-medencei épített örökség elemeit igyekszünk majd feltárni. Az ilyen objektumok száma valószínűleg tízezres nagyságrendű. Aligha gondolhatja bárki, hogy a lista valaha is teljes, „száz százalékos” lesz. Elkezdeni viszont – már csak azért is, mert a remélt tudományos, illetve közösséget erősítő eredményén túl hatalmas kaland – mindenképpen érdemes.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!