Történelemportál

Júniusban nyílhat meg a szombathelyi Iseum

Rovatok: Kiállítás

Hátra vannak még a belsőépítészeti munkák, majd a páratlan kiállítás berendezése – ezután nyithatja meg a kapuját a látogatók előtt a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház – írja a műemlékem.hu magazin.

iseum1

„Sajnos elhúzódott az építkezés, ezért a tervezett, tavalyi megnyitást el kellett halasztani” – mondta el a műemlékem.hu-nak Csapláros Andrea, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház igazgatója. Az új megnyitási határidő június 25-e. Jelenleg a belsőépítészeti munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás befejezésére várnak, amely március végén zárulhat le. Ezután kerül sor a tényleges kivitelezésre, majd az ugyancsak hiánypótló állandó kiállítás berendezésére, amely Pannonia provincia vallástörténetét mutatja majd be.

iseum2Mint arról a műemlékem.hu magazinja már beszámolt, a szombathelyi Iseum (vagyis Ízisz szentély) rekonstruktív bemutatását Mezős Tamás professzor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnöke tervezte. „A koncepció lényege, hogy messziről érzékelni tudja a látogató az egykori Ízisz-szentély tömegét, azonban közelebb érve világosan látja majd, hogy nem római kori épületről van szó. Az eredeti kváderköves építkezés helyett kőlapokkal csomagoltuk be az épület vázát, amely technológia nyilvánvalóan nem létezhetett még az ókorban” – mondta el portálunknak Mezős Tamás tavaly szeptemberben.

Ennek szellemében felépítették a központi szentélyt, amelynek felmenő falai nem maradtak fenn, hiszen a köveit széthordták, azonban a faragványokból nagyon sok töredékre rátaláltak a régészek. Az épület tömege azonban a római építészet szabályszerűségei alapján szinte teljes bizonyossággal kiszerkeszthető volt. A központi szentély és a hozzá kapcsolódó épületek tömege alapján valószínű, hogy a savariai helyszín volt a Kárpát-medencei Ízisz-kultusz központja.

A központi szentélyt egykor három oldalról ölelő themenoszt nem rekonstruálták (kevés régészeti lelet maradt fenn belőle a helyszínen), helyén az egykori tömegét bemutató, modern üvegfalú épület készült, amelyben a múzeumi terek kapnak majd rövidesen helyet.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!