Történelemportál

Megkezdődött a tettyei palotarom helyreállítása

Rovatok: Műemlék

Január 15-én reggel megkezdődött a tettyei reneszánsz palotarom helyreállítása. Pécs egyik jelképe tavaly tavasszal vált életveszélyessé a nagy esőzések és a közelben folyó szakszerűtlen munkavégzés miatt.

tettyei romok (fotó: Esztella, panoramio.com)

Két eredménytelen pályázatot és sikertelen közbeszerzést követően fogtak hozzá a tettyei palotarom helyreállításhoz, lekerülnek a falakról a hatalmas védőfóliák. A munka két részből áll, először megszilárdítják az alapot, azután visszahúzzák a megdőlt falakat. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Társaság igazgatója elmondta, rendkívül bonyolult és veszélyes a munka, körültekintően kell dolgozni, ráadásul sürget az idő is. Két hónapot kapott a kivitelező. A helyreállítás 52 millió forintba kerül. A város egyik jelképe vélhetően a nagy esőzések és a közelben folyó szakszerűtlen munkavégzés miatt vált életveszélyessé tavaly tavasszal. Az igazságügyi szakvélemény még nem készült el, amennyiben bebizonyosodik az emberi mulasztás, úgy büntető feljelentést is tesznek.

Az egykori reneszánsz palotát Szatmári György pécsi püspök építtette a XVI. században. A palota épségben kerülhetett a törökök kezébe, akik derviskolostorként (törökül: tekke) használták. A XVIII. század végén lakatlanná vált.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!