Történelemportál

Felújítják a marosvásárhelyi várat

Rovatok: Műemlék

Európai uniós pénzből újítják fel a marosvásárhelyi várat, az önkormányzat csaknem 7 millió eurót nyert pályázaton erre a célra. A tervek szerint nem csak restaurálják a több száz éves turistalátványosságot, hanem a marosvásárhelyi kulturális élet központjává is teszik.

marosvásárhelyi vár

A marosvásárhelyi Vártemplom körül egykoron erőd állott, amelyet 1601-ben leromboltak. Ezt követően a város lakossága hozzáfogott a jelenleg is álló várfalak építéséhez. A régészek szerint a létesítmény eredetileg a városlakók védelmére készült.

„A területéről is látszik, hogy nem egy nagyméretű városról beszélünk. Igazából Erdély legkisebb fallal övezett városa volt Marosvásárhely királyi városa, gyakorlatilag az osztrák foglalásig ez volt a város szíve. Itt volt a polgármesteri hivatal, itt voltak a fontosabb épületek” – magyarázta Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Az osztrák megszállás után a lakosságot kiköltöztették a létesítményből, és kaszárnyaként szolgált. A marosvásárhelyi vár épülete jelenleg igencsak rossz állapotban van. A helyi önkormányzat 10 éve látott hozzá egy projekt kidolgozásához, a létesítmény felújításának érdekében.

„2000-2002 között készült el az a terv, amit jóváhagyattunk. Ez is egy hosszú folyamat, melynek következő fázisa az volt, hogy pénzért pályázzunk valamerre. Itt olyan 8 és 12 millió euró közti összegről beszélünk” – magyarázta Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere. Az elmúlt években az önkormányzat nyert kisebb összegű pályázatokat, amelyekből néhány dolgot feljavítottak. Közben lejárt az építési engedély, így újból kellett kezdeni az engedélyezési eljárást.

“Most viszont megvan az engedélyeztetés, sőt megnyert pályázatunk is van, ami 7 millió euró nagyságrendű összegről szól. Ebben benne van a bástyák, a katonai étkezde felújítása és az udvarrendezés. Egy érdekes helyszíne a leendő multimédiás központ, amely egy üveges épület lesz. Remélem igazi attrakció lesz a várban” – tette hozzá Csegzi Sándor.

Az alpolgármester reményei szerint két éven belül befejeződnek a munkálatok, és onnantól kulturális központként fog működni a vár, kiállítótermekkel, társalgókkal. A szakemberek szerint, mint minden műemlék esetében, a marosvásárhelyi vár felújításánál is odafigyelnek majd arra, hogy a létesítmény megőrizze jelenlegi arculatát.

“A szakmának az az elvárása, hogy legyenek betartva azok a szakmai kitételek, amelyek egy ilyen jelentős műemlék felújításánál elvárhatók. Legyenek meg a vizsgálatok, a régészeti kutatások ott, ahol komolyabb beavatkozások lesznek, illetve próbálják hűen visszaállítani azt az arculatot, amit a vár megőrzött” – sorolta Soós Zoltán múzeumigazgató.

Annak ellenére, hogy a vár jelenleg nem épp a szebbik arcát mutatja, rengetegen látogatják. “Nagyon szép, de ha fel lenne újítva még szebb lenne. Jobban vonzaná a turistákat, és a helyi emberek is jobban látogatnák” – vélekedett a Dorogról érkező Zoltán Istvánné. Az utóbbi években az önkormányzat a várban tartotta meg a városnapokat, a különböző fesztiválokat, mondhatni, nem éppen nyom nélkül. A vár épületében jelenleg is diszkó üzemel. „Nagykárolyból érkeztem pár napja, néztük a várost, nagyon szép. Feljöttünk a várba is. Ezzel sincs semmi probléma, de a szemét rontja az összképet. Nem nagyon foglalkoznak vele. Vannak sátrak, látom fesztiváloztak” – jegyezte meg Hiri Zoltán.

Marosvásárhely vezetősége most megígérte, amint befejeződnek a felújítási munkálatok, a tömegrendezvényeket kikerülnek a várból. Így a létesítmény hosszú idő után elfoglalhatja méltó helyét a helyi közösség életében mint a kulturális élet központja.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!