Történelemportál

Sztálin szobrával együtt sínylődtek a pincében a ’48-as ereklyék

Rovatok: Hagyomány

Kossuth sétabotja, Damjanich tábori fotelje. Befejezték az aradi 48-as Ereklyemúzeum tárgyi emlékeinek leltározását az aradi, a szegedi, valamint a Budapesti Hadtörténeti Múzeum szakemberei. A három intézmény 200 ezer eurós uniós projektet nyert az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc relikviáinak konzerválására, tudományos feldolgozására és széleskörű népszerűsítésére.

ereklyek_arad

A projekt egy évvel ezelőtt indult útjára, amikor a romániai és magyarországi muzeológusok hozzáláttak az 1848-49-es relikviák számbavételéhez. Mára sikerült választ adni erre a kérdésre, mondják a muzeológusok és restaurátorok. Kossuth sétabotja, Damjanich tábori fotelje, az Aradon kivégzett 13 tábornok személyes tárgyai, honvéd egyenruhák, korabeli fegyverek és kardok, csupán néhány azon tárgyak közül, amelyeket együtt leltároztak.

“A tárgyak 90 százaléka jó állapotban van, gondolok itt elsősorban a fegyverekre, amelyek jól megmaradtak, ezeknek a tisztítása és konzerválása is egyszerűbb, mint például a textíliáké, amelyek rosszabb állapotban vannak” – mondta el Petrisor Gheorge, az Arad megyei múzeum restaurátora.

Nem csoda, hiszen a több mint 17 ezer emléktárgyat tartalmazó kollekció nagy része az aradi múzeum raktárában porosodik lassan ötven éve. Mindössze néhányat restauráltak.

Aradon 1893-ban nyitották meg a vidék leggazdagabb ereklyemúzeumát, majd 1913-ban a ’48-as szabadságharc múzeumát. A kiállítást 1974-ben Ceausescu utasítására bezárták. Azóta csak egy töredéke került a nagyközönség elé. Az értékes relikviák létezését azóta többen is megkérdőjelezték.

A számbavétel közben kiderült az is, hogy az 1950-es években a 48-as relikviák közé leltározták be a kommunista időszak propagandatermékeit is, így kerülhetett például Sztálin szobra vagy több román forradalmár portréja a magyar szabadságharc meghatározó alakjainak emléket állító ereklyemúzeumba. A festmények több mint fele csak jó száz évvel később készült.

sztalin_ereklye
A muzeológusok több ezer fotót készítettek a tárgyi és képzőművészeti emlékekről, digitalizálták a dokumentációs és kéziratos emlékanyagot, és elkészítették a gyűjtemény kétnyelvű adatbázisát is.

A tervek szerint többnyelvű ismertetőanyagokat jelentetnek meg és közös vándorkiállítást is szerveznek majd Aradon, Szegeden és Budapesten. Erre újabb pályázat során igyekeznek pénzt szerezni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!