Történelemportál

A Székely Hadosztály – Új számmal jelentkezik a Nagy Magyarország

Rovatok: Hírek

Április 16-án, pénteken jelenik meg a Nagy Magyarország történelmi magazin új tematikus száma, amely a méltatlanul elfeledett Székely Hadosztály történetét, 1919-es honvédő harcait mutatja be. Marosvásárhelyi Dosszié című melléklete az 1990. márciusi romániai állapotokról ad látleletet.

A Székely Hadosztály

A Székely Hadosztály

A Székely Hadosztály megalakulását Nagy Szabolcs, Károlyi Mihály székelyeknél tett, szatmárnémeti látogatását Gottfried Barna ismerteti. Domonkos László Kratochvil Károly személyét mutatja be, és elénk tárja a kommunisták és a románok között felőrlődő Hadosztály helyzetét.

Balogh Gábor az 1918 végi politikai helyzetet tekinti át a padovai fegyverletételtől Károlyiék belgrádi akciójáig. Alig történt meg a fegyverletétel, a románok a franciák támogatását élvezve már mozgósítottak is, a román előnyomulásról Koszta István cikkében olvashatunk bővebben. Szakács Árpád megemlékezik a köröstárkányi etnikai mészárlásról, a román betörés egyik igen tragikus epizódjáról.

Az 1990. márciusi marosvásárhelyi román–magyar összecsapás hátterét és eseményeit Vincze Gábor, a magazin új főszerkesztője ismerteti. Bodonyi Ilona az elcsatolt területek két világháború közötti titkos támogatásáról ad tájékoztatást cikkében.

a 2010/2. szám tartalomjegyzéke

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!