Történelemportál

Helyszíni bejárást tartottak az edelényi kastélyban

Rovatok: Műemlék

Helyszíni bejárást tartottak csütörtökön a Borsod megyei Edelény L’Huillier-Coburg-kastélyában, ahol elkezdődött a rekonstrukció.

Az edelényi kastély madártávlatból

Az edelényi kastély madártávlatból

A kastély előtti területet már előkészítették a munkagépeket, az épületben pedig a lépcsőket, az ajtókereteket beburkolták, hogy megkönnyítsék az építőanyagok szállítását és a közlekedést.

A munkafolyamat elindult, a helyszíni bejárás mellett megbeszélésre invitálták a térség vállalkozóit, hogy minél több helyi érdekeltségű cég, vállalkozás bekapcsolódhasson a felújításba – mondta a bejárás előtt Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője, a projekt gondozója. Hozzátette: nyílt közbeszerzési eljárás keretében nyerték el a munkát a kivitelezők.

Emlékeztetett arra, hogy az edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ elnevezésű, csaknem 2,2 milliárd forintos beruházás több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással valósul meg. A fejlesztés révén megújul és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.

Az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződést márciusban írták alá a Borsod megyei kisvárosban. A Észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében megvalósuló beruházás során elkészül a kastély rekonstrukciója, felújítják kastélypark teljes, csaknem 50 hektáros területét. Elvégzik a mintegy 300 évvel ezelőtt épített műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!