Történelemportál

Archív filmhíradók a neten

Rovatok: Kordokumentum

A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) együttműködésében 597 archív filmhíradó került fel az internetre: az igényes, és könnyedén használható adatbázisban témák, helyek és egyes emberek szerint is kereshetünk az 1931 és 1943 közötti anyagokban.

A NAVA tavaly, a 77 filmajándék elnevezésű akció sikere nyomán határozta el, hogy a Filmarchívumban őrzött és felújított filmhíradókat is hasonló, felhasználóbarát módon tegyék elérhetővé. Mindez mostanra sikerült is: a tegnap elindított Filmhíradók Online oldalon látható tudósításokat témák, emberek, és helyek szerint csoportosították, a videók könnyedén beágyazhatók bármely weboldalba. Az anyagot szakértő történészek címkézték fel és kategorizálták, ám azokat a nagyközönség is szabadon kommentálhatja, rendezheti és címkézheti. Az egyes videókhoz az azokban elhangzó szöveg átiratát is csatolták.

A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság kiemelten közhasznú szervezet, ők működtetik a NAVA-t. Feladatuk a magyarországi digitális tartalmak elérésének, újrahasznosításának támogatása, azon belül is elsősorban az állami adatvagyon infrastruktúrájának kiépítése. Programjaik és szolgáltatásaink a közadatok és a kulturális adatvagyon széleskörű hasznosítását szolgálják.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!