Történelemportál

A helyén marad a Mátyás-szobor Kolozsvárott

Rovatok: Emlékmű

Sikerült megállapodniuk a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot restauráló szakembereknek a felújítás pontos munkamenetében. Erről Mezős Tamás, a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, a restaurálás művészi munkálataiért felelős Kolozsi Tibor és a kőelemek restaurálásával megbízott Nagy Benjámin egyeztetett tegnap a kincses városban.

A kolozsvári Mátyás-szobor a felújítás előtt

A kolozsvári Mátyás-szobor a felújítás előtt

Nagy Benjámin elmondta: a tanácskozáson véglegessé vált, hogy a szoborcsoportot a helyszínen restaurálják és ennek feltételei is tisztázódtak.

„A szobor lovas alakjának biztonságba helyezése már korábban elkezdődött, és elkészült az a tartószerkezet is, amely a lovas rögzítését hivatott biztosítani. Miután a szobor teljes biztonságba helyezésének mozzanata megtörtént, a restaurálást kivitelező cég elvégezheti munkálatait a megerősítésre váró talapzaton. Ezt követően hozzáférhetünk a faragott kövek restaurálásához, illetve egyes esetekben a kövek kicseréléséhez” — mondta el a kőszobrász.

A szakember szerint a restaurálási munkálatok a legjobb irányban haladnak, a felújításhoz szükséges kövek helyszínre szállítása már folyamatban van. A restaurátorok a süttői bányából vásárolt köveket használnak a talapzat felújításához, ugyaninnen származnak a talapzat eredeti kőelemei is.

A Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálataitól függetlenül november 4-én átadják Kolozsváron a forgalomnak a megújított Főteret. A szervezők ügyeltek arra, hogy az avatónak semmilyen magyar vonatkozása ne legyen, így például az eseményt kizárólag román nyelvű plakátokon hirdetik meg.

A Mátyás király emlékmű Fadrusz János leghíresebb alkotása, ma is uralja Kolozsvár főterét, a város egyik jelképévé vált. Gipszmintáját az 1900-as párizsi világkiállításon bemutatták, ahol a bírálóbizottság több száz szobor közül jutalmazta Grand Prix díjjal. Az emlékművet nagy ünnepségek közepette 1902 októberében avatták fel.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!