Történelemportál

Előkerült az ellopott Vizsolyi Biblia

Rovatok: Kordokumentum

Egy dunakeszi családi házból került elő az a Vizsolyi Biblia, amelyet további két értékes bibliával, ékszerekkel és készpénzzel együtt loptak el Budapesten egy református lelkészcsaládtól még szeptember végén.

A Vizsolyi Biblia (forrás: www.vizsoly.hu)

A Vizsolyi Biblia (forrás: www.vizsoly.hu)

Az ügyben a ház tulajdonosát, egy 51 éves férfit és 23 éves fiát őrizetbe vették, de a nyomozók még keresik azt a férfit, aki a gyanú szerint betört a zuglói házba és elvitte onnan az értékeket. A tolvaj menekülés közben elszórt pár lapot az egyébként hiányos bibliából, de ezeket a nyomozók megtalálták. A szakértői vélemények elkészülte után egy-két héten belül visszakaphatja a bibliákat a család, amelyben évszázadok óta szállt apáról fiúra az értékes gyűjtemény.

A Biblia teljes magyar fordítását és kinyomtatását Bornemisza Péter már korábban tervbe vette, amikor Mantskovit még nála dolgozott, erről 1580. február 18-án kelt levelének utóirata tanúskodik. A Szentírást Károli Gáspár református esperes, gönci lelkész fordította le, a munkálatoknak 1586-ban kezdett neki. Három év múlva el is készült a teljes fordítás.

A fordítás egyik kiemelkedő mérföldköve a magyar nyelv és irodalmi stílus fejlődésének, megalapozója irodalmi nyelvünknek. A Károli Biblia kisebb-nagyobb revíziókkal több mint száz kiadást ért meg, és máig a legnépszerűbb bibliafordítás a magyar nyelvterületen.

Az eredeti Bibiák értéke felbecsülhetetlen. 2003. november 28-án egy szinte teljesen sértetlenül fennmaradt kötete 12 millió forintért (a szakértők értékét 25-30 millió forintra becsülték) kelt el egy budapesti könyvárverésen. 2001-ben Londonban került kalapács alá a Bibliák egyike, ott 26 millió forintnak megfelelő összeget fizetett ki érte az új tulajdonos.

Hogy a magyarság, a magyar nyelv minden viszontagság és ellenkező jóslás ellenére megmaradt “a magyar nép zivataros századaiban”, többek között a Vizsolyi Bibliának köszönhetjük.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!