Történelemportál

Kolozsvári „Rómeó és Júlia”

Rovatok: Tallózó

Fiatal pár csontvázát ásták ki a régészek Kolozsváron, az egykori domonkos kolostor belső udvarán. Egymás kezét fogva, fejüket egymás felé fordítva temették el őket közös sírban.

Egymás kezét fogva eltemetett, 15-16. században élt fiatal pár csontvázát ásták ki a régészek a Kolozsvár központjában lévő egykori domonkos kolostor belső udvarán. A római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott épület renoválását megelőző ásatások keretében találtak rá a régészek a szokatlan leletre.

A fiatal párt kézen fogva temették el közös koporsóban, úgy, hogy fejüket egymás felé fordították. „A csontok helyzete alapján nyugodtan tekinthetjük őket kolozsvári Rómeónak és Júliának” – nyilatkozta az MTI-nek Adrian Rusu régész, az ásatások vezetője. A Román Akadémia Kolozsvári Régészeti és Művészettörténeti Intézetének régésze elmondta, egy előzetes antropológiai vizsgálat kimutatta, hogy mind a férfi, mind a nő körülbelül harminc évet élt.

„Rómeó” erőszakos halállal halt meg

„A férfi erőszakos halállal halt meg. A mellcsontját valamilyen éles, hegyes tárgy átlyukasztotta. A nő csontvázán semmilyen sérülés jelei nem voltak láthatóak. Öngyilkos sem lehetett, mert nem engedték volna, hogy a kolostor udvarán temessék el. Arra gondoltunk, hogy a párja halálhírére szívinfarktust vagy agyvérzést kaphatott” – magyarázta a régész.

Adrian Rusu hozzátette, a temetés időpontja a kolostorépület története alapján határolható be. Biztos, hogy a kolostor 1450-ben épített kerengője már állt, amikor a fiatal párt eltemették, és az is biztos, hogy a temetés 1550 előtt volt. A reformáció korában ugyanis a kolostorépületet iskolává alakították, és ekkortól már nem temetkeztek az épület közelébe.

Kik voltak?

A régész szerint nem biztos, hogy a fiatal pár kolozsvári volt. Ha a város lakói lettek volna, a kolozsvári plébánia környékén kellett volna eltemetni őket. Azt is megjegyezte azonban, hogy ismertek a plébánia és a Domonkos-rend közötti, e korban meglévő feszültségek, amelyeket épp az a tény is gerjesztett, hogy kolozsváriak is temetkeztek a kolostor környékén.

Adrian Rusu azt feltételezte, hogy a pár közepesen gazdag lehetett. Ha gazdagabbak lettek volna, a kerengőbe vagy a templomba temették volna őket, és sírkővel is megjelölik a sírhelyet. Ahhoz is jelentős adományokat kellett azonban juttatni a Domonkos-rendnek, hogy a kolostor belső udvarába temessenek valakit, ezért szegények sem lehettek. A régész elmondta, az ásatási gödörből kiemelt csontvázakat további antropológiai vizsgálatoknak vetik alá, majd minden bizonnyal újra eltemetik.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!