Történelemportál

Emlékmű a honvédeknek Szinden

Rovatok: Emlékmű

A második világháborúban, a tordai csatában elesett 43 magyar honvéd tiszteletére felállított emlékoszlopot lepleztek le szombaton a Kolozs megyei Szind községben.

Emlékműavatás Szinden (fotó: Nagy-Hintós Diana, Szabadság)

Az emlékmű mellett két további kopjafát is állítottak, a szindi unitárius templom várkertjében eltemetett hét magyar honvéd, illetve a tordai csatában elesett más nemzetiségű katonák emlékére. Az emlékművet a helyi unitárius egyházközség, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság (THHB), a magyar Honvédelmi Minisztérium és a Történelmi Vitézi Rend Észak-Erdélyi Törzse állította. Az emlékoszlopot Péter Árpád készítette, míg a kopjafák Sütő Gábor-Csaba vargyasi fafaragó munkái.

A mindössze 18 lelket számláló unitárius egyházközség kis temploma zsúfolásig megtelt az emlékoszlop leleplezését megelőző istentiszteleten, amelyen Bálint-Bencédi Ferenc unitárius püspök hirdetett igét. Pataki József, a THHB elnöke elmondta: az elmúlt 12 évben összesen 53 helységben kétezernél is több hősi halott temetőhelyét találták meg, eddig 35 kopjafát állítottak a magyar katonák emlékére. Hozzáfűzte, a kolozsvári Házsongárdi temetőben is szeretnének emléket állítani, ott ugyanis 251 magyar honvédot temettek el, közülük 48 ismeretlen volt, de nemrégiben a magyar Honvédelmi Minisztérium segítségével sikerült valamennyiüket azonosítani. Az eseményen jelen volt Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja is, aki emlékeztetett: a 43 hősi halott közül húszat a kórházból rángattak ki, majd tapostak agyon tankokkal, ami háborús bűncselekménynek minősül. Hangsúlyozta, a magyarokat ért háborús bűncselekményeket néven kell nevezni, ezzel is tartozunk a hősöknek, de más nemzetek halottainak emléke előtt is tisztelegni kell.

a szindi emlékmű (fotó: unitarius.org)

Az ünnepségen az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői, Szedilek Lenke és Gergely Balázs is jelen voltak, illetve a község román polgármestere, Florin Pădurean is részt vett. Az emlékmű előtt Mezei Csaba unitárius, Kiss Tibor református és Florin Gherghiu görög katolikus lelkész mondott áldást.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!