Történelemportál

Száz ládányi freskót találtak Aquincumban

Rovatok: Régészet

Hatalmas leletbőséget hozott az aquincumi romterületen a beruházást megelőző feltárás. A fal és padlómaradványok visszatemetése cikkünk megjelenésekor kezdődik el – írja a műemlékem.hu magazin.

„Tulajdonképpen nem volt meglepő a hatalmas leletbőség, hiszen ezen a területen, bár az aquincumi romváros szívében van, még sohasem folyt feltárás” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum ásatásvezető régésze. „A negyvenes évek elején, a második világháború alatt Nagy Tibor a szomszédos festőházat tárta fel, azt, amelynek ismételt ásatását tavaly végeztük el, sok részlettel kiegészítve a korábbi kutatómunkát.”

A mostani feltárás helyszíne az egykori festőháztól nyugatra és északra elterülő rész volt, amelyen eddig a – szintén a huszadik században létesített – lődomb helyezkedett el. Elsősorban a több méter magasra feltornyozott föld miatt nem folyhatott feltárás a területen.

A néhány hetes feltárás eredményeképp kirajzolódott a római város e szegletének az építéstörténete. Mint kiderült, a polgárváros három évszázada alatt gyakran átépítették az itt álló házakat. Mivel ez építési törmelék egy részét ilyen alkalmakkor szétterítették, a legelső és a legutolsó római periódus között csaknem másfél méteres szintkülönbség van. Az átépítésekkor levert freskók szintén betöltésként végezték, ennek köszönhetően száz ládányi, rendkívül jó állapotú falképtöredéket tárhattak fel és gyűjtöttek össze a területen. A tisztítást a feltárás alatt folyamatosan végezték a múzeum munkatársai, így a következő ütemben a helyiségenkénti szétválogatásra kerül majd sor. A restaurálás és az összeállítás költségeit a múzeum sem a pályázatból, sem pedig az általános költségvetéséből egyelőre nem tudja fedezni.

„Miután a jelenlegi feltárásra a látogatóterület fejlesztésére szóló pályázaton belül került sor, meghatározott kereteken belül mozoghatunk csak” – mondta el portálunknak Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója. „Így az anyagi forrásaink a festőház rekonstrukcióját megelőző, a környezetét érintő feltárásra korlátozódtak. Sajnos így nincs mód arra, hogy a frissen előkerült falak mindegyikét bemutassuk, hiszen azok konzerválása, látogatók előtti megnyitása meghaladja az erőnket.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!